ΚΟΣΜΟΣ

Η Πούτιν έκανε πράξη όσα είχε προαναγγείλει μετά τις «προκλητικές απειλές»

Η Εξέλιξη αυτή προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία.

Aσκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα ανακοινώθηκαν από τη Ρωσία, αποτελούν ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς τη Δύση, ανταποκρινόμενη σε προκλητικές δηλώσεις.

Παρόλο που τα τακτικά πυρηνικά όπλα δεν είναι τόσο ισχυρά όσο τα στρατηγικά, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα λόγω των τεράστιων καταστροφών που μπορούν να προκαλέσουν. Η προετοιμασία περιλαμβάνει εκπαίδευση στη χρήση πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές και τη μεταφορά τους σε μυστικά σημεία εκτόξευσης.

Άλλωστε, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει επικαλεστεί και τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν για πιθανή αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία, καθώς και τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα βρετανικά όπλα για να χτυπά στόχους εντός του ρωσικού εδάφους.

Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει βαλλιστικούς πυραύλους και υπερηχητικά, τους πυραύλους Stinger, και οι στρατιώτες εκπαιδεύονται στο πώς να τοποθετούν στους πυραύλους αυτούς πυρηνικές κεφαλές και πώς να τους μεταφέρουν μυστικά στα σημεία εκτόξευσης.

Τι προβλέπει το δόγμα της Ρωσίας για τα πυρηνικά

Η Ρωσία εδώ και καιρό τονίζει ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους ωθούν τον κόσμο στα πρόθυρα της αντιπαράθεσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας την Ουκρανία με όπλα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στον αγώνα της κατά των ρωσικών δυνάμεων που εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι πυρηνικές δυνάμεις ελέγχουν συστηματικά τα πυρηνικά τους όπλα, αλλά σπάνια συνδέουν δημοσίως τις ασκήσεις αυτές με συγκεκριμένες αντιληπτές απειλές.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει για αυξανόμενους πυρηνικούς κινδύνους.

Η προειδοποίηση Πούτιν για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αντιμετωπίσει εκκλήσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας από ορισμένους σκληροπυρηνικούς να αλλάξει το πυρηνικό δόγμα, το οποίο καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα θα χρησιμοποιούσε πυρηνικό όπλο.

Πάντως, ο επανεκλεγείς πρόεδρος είχε τονίσε πέρσι ότι δεν βλέπει την ανάγκη να αλλάξει το δόγμα, το οποίο λέει ότι ένα τέτοιο όπλο θα χρησιμοποιηθεί ως απάντηση σε μια επίθεση με χρήση πυρηνικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής ή σε χρήση συμβατικών όπλων κατά της Ρωσίας «όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».

Επίσης, ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει τον Μάρτιο τη Δύση ότι μια άμεση σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ -υπό την ηγεσία των ΗΠΑ- θα σήμαινε ότι ο πλανήτης βρισκόταν ένα βήμα πριν από τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βεβαίως, διευκρίνισε ότι σχεδόν κανείς δεν επιθυμεί ένα τέτοιο σενάριο.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, κατέχοντας περισσότερες από 10.600 από τις 12.100 πυρηνικές κεφαλές του κόσμου. Η Κίνα διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο, ακολουθούμενη από τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Σημειώνεται τέλος ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέτει τον πόλεμο ως μέρος μιας αιώνιας μάχης με τη Δύση, η οποία -όπως λέει- ταπείνωσε τη Ρωσία μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, διευρύνοντας το ΝΑΤΟ και καταπατώντας αυτό που η Μόσχα θεωρεί ως «ιστορική σφαίρα επιρροής» της χώρας.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact