ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη Ελληνίδα που υπουργοποιείται στην Αυστραλία

H ομογενής γερουσιαστής του Εργατικού κόμματος, Τζένη Μικάκου, αναμένεται να ορκιστεί αυτή την εβδομάδα υπουργός στην πολιτεία της Βικτώριας στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο πρωθυπουργός Ντάνιελ Άντριους μετά την εκλογική νίκη της παράταξης του στις εκλογές του Σαββάτου.

Με καταμετρημένο το 58, 5% των ψήφων οι Εργατικοί φέρονται να κερδίζουν τουλάχιστον 47 έδρες από το σύνολο των 88 και να έχουν αυτοδυναμία.

Ο Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών κέρδισε τουλάχιστον 37 έδρες ενώ, επίσης, τουλάχιστον μια έδρα κερδίζουν και οι Πράσινοι. Κάποιες έδρες παραμένουν αμφίρροπες, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι Πράσινοι κέρδισαν έδρα στην πολιτειακή Βουλή. Όπως και στην Ομοσπονδιακή Βουλή κέρδισαν την έδρα Μέλμπουρν που κατείχε για τους Εργατικούς η ομογενής Τζένιφερ Κάνις.

Η στροφή υπέρ των Εργατικών ανήλθε στο 2,5% ενώ η δύναμη του Φιλελεύθερου κόμματος μειώθηκε 1,8% και του Εθνικού κόμματος 1,2%. Το ποσοστό των Πράσινων παρέμεινε αμετάβλητο.

Στη γερουσία τα πράγματα ήταν συγκεχυμένα έως χθες. Το βέβαιο είναι ότι οι Εργατικοί δεν θα έχουν την πλειοψηφία, που σημαίνει ότι θα δυσκολευτούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους.

Αν η Τζένη Μικάκου αναλάβει υπουργείο, όπως αναμένεται, θα είναι η πρώτη Ελληνίδα στην Αυστραλία που καταλαμβάνει υπουργικό αξίωμα σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο.

Στην «ελληνική μάχη» των εκλογών του Σαββάτου, στο Όκλι, επικράτησε ο Εργατικός Σταύρος Δημόπουλος που κέρδισε άνετα τον Φιλελεύθερο Θεόδωρο Ζωγράφο.

Στη νέα Βουλή θα συμμετέχουν ακόμα οι ομογενείς ‘Αντριου Κάτος (Φιλελεύθερο κόμμα) και, κατά πάσα πιθανότητα Νίκος Στάϊκος (Εργατικό) που προηγείται στο Μπέντλι. Στη γερουσία, εκτός της Τζένης Μικάκου εκλέγονται ο Φίλιπ Ταλιδάκης (Εργατικό) και (πιθανότα) Λι Ταρλάμης (επίσης Εργατικό). Συνολικά οι ομογενείς υποψήφιοι ανέρχονταν στους 25.

Στη νέα Βουλή δεν θα συμμετέχουν οι πρώην ομογενείς υπουργοί Νίκος Κότσιρας και Γιάννης Πανταζόπουλος.

Την έδρα του κ. Κότσιρα, στο Μπουλίν, κέρδισε ο Μάθιου Γκάι που ίσως να είναι ο επόμενος αρχηγός των Φιλελευθέρων στη Βικτώρια.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact