ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρομπέρτα Μετσόλα πήρε όλες τις αρμοδιότητες της Εύας Καϊλή – Προ των πυλών η καθαίρεσή της

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στο Ευρωκοινοβούλιο, με την Εύα Καϊλή να έχει συλληφθεί καθώς έχει άμεση εμπλοκή.

Η πρόεδρος, Ρομπέρτα Μετσόλα, κοινοποίησε στους υπόλοιπους ευρωβουλευτές και στην ίδια την κ. Καϊλή, επιστολή με την οποία ενημερώνει ότι της αφαίρεσε όλες τις αρμοδιότητες που είχε.

Την είδηση γνωστοποίησε ο ευρωβουλευτής, και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα με απόφαση της, που μόλις μας κοινοποιήθηκε, αναστέλλει-με άμεση εφαρμογή-όλες τις αρμοδιότητες που είχε αναθέσει στην Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή. Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την οριστική καθαίρεση της από το Προεδρείο του ΕΚ», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Μάλιστα, ο κ. Παπαδημούλης, δημοσίευσε και το σχετικό έγγραφο που έφτασε στα χέρια των ευρωβουλευτών από την πρόεδρο Μετσόλα.

Η πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών ζητά Διάσκεψη Προέδρων για την Καϊλή

Η κ. Καϊλή παραμένει υπό κράτηση ενώ προχωρούν τάχιστα οι διαδικασίες για να καθαιρεθεί από τη θέση της. Η πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ, με μήνυμα της στο Twitter έκανε γνωστό πως θα φέρει το θέμα στην επόμενο Διάσκεψη των Προέδρων, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου.

«Οι S&D θα ζητήσουν νέο σημείο στην ημερήσια διάταξη της επόμενης διάσκεψης των προέδρων του ΕΚ, με βάση το άρθρο. 21 του Κανονισμού. Δεδομένης της έρευνας, η Εύα Καϊλή θα πρέπει να αντικατασταθεί ως αντιπρόεδρος του ΕΚ προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπρέπεια του θεσμού και η εμπιστοσύνη των πολιτών», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Παράλληλα, τόσο οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, όσο και οι Πράσινοι, έχουν γνωστοποιήσει ότι θα μπλοκάρουν τη διαδικασία για τη βίζα των πολιτών του Κατάρ, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς.

Πώς μπορεί να καθαιρεθεί η Εύα Καϊλή

Η κράτηση της Εύας Καϊλή, η οποία δεν έχει μετατραπεί σε σύλληψη καθώς όπως διευκρινίστηκε για να υπάρξει σύλληψη θα έπρεπε να πιαστεί επ’ αυτοφώρω να τελεί αδίκημα για να αρθεί η ασυλία της αυτόματα, δεν έχει οδηγήσει πάντως και στην καθαίρεσή της. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από διαδικασίες που ακολουθούνται από το Ευρωκοινοβούλιο σε αυτές τις περιπτώσεις.

Κινητικότητα υπάρχει και ήδη οι Πράσινοι αλλά και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες αναμένεται να προχωρήσουν στα προβλεπόμενα. Άλλωστε, οι τελευταίοι έχουν διαγράψει ήδη την κ. Καϊλή από την πολιτική τους ομάδα, κάτι που έκανε και το ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Παρασκευής.
!
Ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καθαίρεση από τη θέση του αντιπροέδρου του Σώματος, προβλέπει Διάσκεψη των Προέδρων και πλειοψηφία τριών πέμπτων, αντιπροσωπεύοντας τρεις πολιτικές ομάδες, έτσι ώστε να προταθεί στην Ολομέλεια ο τερματισμός της θητείας της Αντιπροέδρου αν θεωρηθεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα. Στη συνέχεια, το Κοινοβούλιο αποφασίζει για την πρόταση με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact