ΚΟΣΜΟΣ

Η σκιά της Λε Πεν πάνω από τις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία – Πρώτη στις δημοσκοπήσεις

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής οι Γάλλοι για να ψηφίσουν στις περιφερειακές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, ωστόσο, είναι το γεγονός πως η δυναμική του ακροδεξιού-αντιμεταναστευτικού κόμματος της Μαρίν Λε Πέν παρουσιάζει μεγάλη δυναμική.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν καταδείξει ότι οι ψηφοφόροι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις περιορισμένες εξουσίες που θα διαθέτουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν στους διάφορους «νομούς», που συναποτελούν το πολύπλοκο διοικητικό σύστημα της Γαλλίας, το οποίο (σύστημα) ο πρόεδροςΦρανσουά Ολάνυ έχει δηλώσει ότι θα το αναμορφώσει. 

Σύμφωνα με κάποιες απόψεις, αυτή η αναμόρφωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα του φόβου που έχει η πολιτική ελίτ της Γαλλίας για το ακροδεξιό κόμμα της Λε Πεν. 

Μάλιστα τόσο ο Ολάντ και οι υπουργοί του, όσο και οι συντηρητικοί αντίπαλοι του, διεξήγαγαν περιοδείες σε όλη τη χώρα, σε μια έκκληση της τελευταίας στιγμής προς το εκλογικό σώμα, για ψήφο στα κόμματα τους. 

Το Εθνικό Μέτωπο, το οποίο θέλει επιστροφή της Γαλλίας στο φράγκο και διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επαναφορά της θανατικής ποινής, ευνοείται από ένα κύμα δυσαρέσκειας κατά των «παραδοσιακών» πολιτικών και αυτό ήδη έχει αποτυπωθεί από την πρώτη θέση που κατέλαβε στις ευρωεκλογές. 

Επίσης το κόμμα τηςΜαρίν Λε Πεν, κέρδισε και αρκετές πόλεις, στις δημοτικές εκλογές. 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το Εθνικό Μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με το UMP του Νικολά Σαρκοζί, με τους Σοσιαλιστές του Ολάντ να ακολουθούν στην τρίτη θέση. 

Τα τελευταία στοιχεία δίνουν στο FN 29%, στο UMP 28% και στο Σοσιαλιστικό κόμμα 19%. 

Πάντως, καθώς πολλοί νομοί θα κριθούν στον δεύτερο γύρο- στις 29 Μαρτίου- το FN δύσκολα θα κερδίσει περισσότερες περιοχές στις επαναληπτικές εκλογές, καθώς εκτιμάται ότι οι ψηφοφόροι των δύο άλλων κομμάτων θα αλληλοϋποστηριχτούν, για να αποκλείσουν την περίπτωση νίκης του Εθνικού Μετώπου. 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις περίπου το 53% των εκλογέων, δεν θα λάβουν μέρος στις εκλογές.

Αυτό το ποσοστό αποχής είναι μόλις κατά τρεις μονάδες χαμηλότερο από αυτό που είχε καταγραφεί στις εκλογές του 2011.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact