ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να διεκδικήσει την Παγκόσμια Έκθεση EXPO

Ενδέχεται να κατατεθεί επίσημη πρόταση μέσα στο 2016

Την Παγκόσμια Έκθεση EXPO του 2027 ή του 2028 ενδέχεται να διεκδικήσει η Θεσσαλονίκη, επαναφέροντας στο προσκήνιο ένα ανεκπλήρωτο «όνειρο» του 2008, όταν η πόλη είχε καταθέσει υποψηφιότητα για την ανάληψη της διοργάνωσης, την οποία όμως τελικά ανέλαβε η Σαραγόσα. Το ενδεχόμενο εκ νέου διεκδίκησης της διοργάνωσης, η οποία προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες στην πόλη που τη φιλοξενεί (σ.σ. η ΕXPO του 2015 στο Μιλάνο έφερε στην περιοχή 20.000.000 άτομα), αποκάλυψε σήμερα ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), μιλώντας σε εκδήλωση ανοιχτού διαλόγου με τους φορείς της Θεσσαλονίκης.

«Υπάρχει μια ιδέα μήπως η Θεσσαλονίκη μπορέσει να διεκδικήσει την ΕΧPO του 2027 ή του 2028. Αν αυτό είναι να γίνει, μέσα το 2016 πρέπει να καταθέσουμε μια πρόταση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιόρλας, χωρίς ωστόσο να συγκεκριμενοποιήσει πόσο πιθανό είναι αυτό το ενδεχόμενο.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε ότι στην Περιφέρεια συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας, η οποία θα διερευνήσει τη διεκδίκηση της ΕΧPO.

Οι πόλεις που αναλαμβάνουν EXPOs μπορούν να προσβλέπουν σε σημαντικό οικονομικό όφελος, αναλαμβάνοντας όμως και υψηλή δαπάνη. Στην περίπτωση της παγκόσμιας έκθεσης ΕXPO του Μιλάνου το 2015 το συνολικό κόστος ανήλθε σε 2,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,3 δισ. προήλθαν από δημόσιες επενδύσεις, 300 εκατ. από χορηγούς/ιδιώτες επενδυτές και 1 δισ. από τους επίσημους συμμετέχοντες. Το οικονομικό όφελος για την ιταλική οικονομία υπολογίστηκε σε 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 δισ. εκτιμήθηκε ότι θα προέλθουν από την τουριστική βιομηχανία.

Τη διοργάνωση των EXPO -4 τύπους εκθέσεων συνολικά- εποπτεύει το Διεθνές Γραφείο Εκθέσεων (ΒΙΕ) με έδρα το Παρίσι. Οι επόμενες EXPO έχουν προγραμματιστεί στην Αττάλεια της Τουρκίας (23.04.2016-30.10.2016, με πρόβλεψη για 8 εκατ. αφίξεις), στην Αστάνα του Καζακστάν (2017) και στο Ντουμπάι (2020).

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact