ΥΓΕΙΑ

Η χρόνια αϋπνία σκοτώνει

Η χρόνια αϋπνία –για έξι ή και περισσότερα χρόνια– αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης που διήρκησε 40 ολόκληρα χρόνια.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσαν ότι όσοι παλεύουν με την αϋπνία για αρκετά χρόνια αντιμετωπίζουν κατά 58% αυξημένο κίνδυνο να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους.

Παράλληλα, η χρόνια αϋπνία φάνηκε να συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο αίμα, όπως αυτή μετράται από τα επίπεδα της C Αντιδρώσας Πρωτεΐνης (C-Reactive Protein ή CRP), δείκτης που σχετίζεται άμεσα με την καρδιοπάθεια, το διαβήτη, την παχυσαρκία, τον καρκίνο, την άνοια και την κατάθλιψη.

Η αϋπνία, δηλαδή η δυσκολία να κοιμηθούμε ή να παραμείνουμε σε κατάσταση ύπνου, αποτελεί τη συνηθέστερη διαταραχή του ύπνου. Ως χρόνια αϋπνία ορίζεται η δυσκολία στον ύπνο για τουλάχιστον τρία βράδια την εβδομάδα σε διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Παλαιότερες μελέτες είχαν επίσης υποδείξει ότι η αϋπνία μειώνει το προσδόκιμο ζωής, ωστόσο τα υποκείμενα αίτια του φαινομένου παρέμεναν άγνωστα.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρόνια αϋπνία αυξάνει στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω καρδιαγγειακών και αναπνευστικών επιπλοκών, ασχέτως άλλων παραγόντων κινδύνου όπως η ηλικία.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact