ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σούπερ Τρίτη η αυριανή – 12 πολιτείες ψηφίζουν για να αναδείξουν το ένα τέταρτο των εκλεκτόρων

Οι Αμερικανοί ψηφίζουν αύριο στις προκριματικές ψηφοφορίες σε 12 πολιτείες για τους υποψηφίους για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016. 

Στις περισσότερες από τις 12 περιπτώσεις πρόκειται για ψηφοφορίες των προκριματικών εκλογών των δύο κομμάτων, με εξαίρεση την Αλάσκα, όπου διεξάγονται συνελεύσεις (caucus) των Ρεπουμπλικανών και το Κολοράντο, όπου διεξάγονται συνελεύσεις (caucus) των Δημοκρατικών.

Οι 12 πολιτείες της Σούπερ Τρίτης: 

Αλαμπάμα, Αλάσκα: Ρεπουμπλικανική συνέλευση (caucus), Αρκάνσας, Κολοράντο: Δημοκρατική συνέλευση (caucus),Τζόρτζια, Μασαχουσέτη, Μινεζότα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Τέξας, Βερμόντ, Βιρτζίνια

Οι Δημοκρατικοί ψηφίζουν επίσης στα Νησιά Σαμόα, το αμερικανικό αρχιπέλαγος του Ειρηνικού. Το Τέξας διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων (222 για τους Δημοκρατικούς, 155 για τους Ρεπουμπλικανούς) , ενώ το Βερμόντ και η Αλάσκα τον μικρότερο. Εκτός από το Τέξας, σημαντικό αριθμό εκλεκτόρων δίνουν οι πολιτείες της Τζόρτζια, της Μασαχουσέτης, της Μινεζότα και του Τενεσί. Συνολικά, το ένα τέταρτο των αντιπροσώπων αναδεικνύεται την 1η Μαρτίου, για τον λόγο αυτόν άλλωστε ονομάζεται Σούπερ Τρίτη.

Οι προκριματικές ψηφοφορίες και οι συνελεύσεις (caucus) κάθε κόμματος αναδεικνύουν τους εκλέκτορες των εθνικών διασκέψεων, 18-21 Ιουλίου στο Κλίβελαντ του Οχάιο για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και 25-28 Ιουλίου για το Δημοκρατικό Κόμμα στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια. Σε αυτές θα αναδειχθεί προεδρικός υποψήφιος κάθε κόμματος το πρόσωπο που έχει νικήσει τις προκριματικές εκλογές.

Συνολικά, στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο προβλέπονται 2.472 εκλέκτορες, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος υποψήφιος εξασφαλίσει 1.247 εκλέκτορες παίρνει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Στο δημοκρατικό στρατόπεδο προβλέπονται 4.763 εκλέκτορες και κατά συνέπεια το χρίσμα εξασφαλίζει όποιος εξασφαλίσει 2.382 εκλέκτορες.

Μέχρι σήμερα, έχουν ψηφίσει τέσσερις πολιτείες: η Αϊόβα, το Νιου Χαμσάιρ, η Νότια Καρολίνα και η Νεβάδα.

Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται επικεφαλής έχοντας επικρατήσει στο Νιου Χαμσάιρ, στη Νότια Καρολίνα και στη Νεβάδα. Ο Τεντ Κρουζ έχει επικρατήσει στην Αϊόβα. Στην πλευρά των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον έχει εξασφαλίσει άνετο προβάδισμα απέναντι στον Μπέρνι Σάντερς, έχοντας επικρατήσει στην Αϊόβα, τη Νεβάδα και τη Νότια Καρολίνα. Ο αντίπαλός της έχει επικρατήσει στο Νιου Χαμσάιρ.

Το 15% των εκλεκτόρων της Εθνικής Διάσκεψης του Δημοκρατικού Κόμματος συγκροτούν στελέχη του κόμματος που δεν προέρχονται από τις προκριματικές εκλογές. Η πλειοψηφία αυτών υποστηρίζει τη Χίλαρι Κλίντον, διευρύνοντας περαιτέρω το προβάδισμά της απέναντι στον Σάντερς.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact