ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Το κοινοβούλιο ενέκρινε το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης


Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός Ιμπραχίμ Τζαφάρι – Από τους 328 βουλευτές, οι 177 υπερψήφισαν το πρόγραμμα της κυβέρνησης

Το κοινοβούλιο του Ιράκ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης απόψε στη νέα κυβέρνηση της χώρας και ενέκρινε, με οριακή πλειοψηφία, το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της χώρας Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός Ιμπραχίμ Τζαφάρι ενώ ο Άντελ Άμπντελ Μάχντι, του Ανωτάτου Ισλαμικού Συμβουλίου, διορίστηκε υπουργός Πετρελαίου. Ο Αμπάντι δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας, όμως υποσχέθηκε ότι θα το κάνει μέσα σε μία εβδομάδα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι και ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Οσάμα αλ Νουτζάιφι αναλαμβάνουν αντιπρόεδροι της κυβέρνησης. Από τους 328 βουλευτές, οι 177 υπερψήφισαν το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Οι Κούρδοι βουλευτές, που μπήκαν στην αίθουσα ενώ βρισκόταν στο βήμα ο αλ Αμπάντι είπαν ότι αποφάσισαν να τον στηρίξουν, όμως του δίνουν διορία τριών μηνών για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Μεταξύ άλλων ζητούν να επιτευχθεί μια συμφωνία για το ποσό που θα λαμβάνει από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό η αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.

Στην ομιλία του ο Αμπάντι δεσμεύτηκε να επιλύσει “όλες τις διαφορές” της Βαγδάτης με το Κουρδιστάν.

Οι σχέσεις της κυβέρνησης με το αυτόνομο Κουρδιστάν, που ήταν ανέκαθεν δύσκολες κυρίως με αφορμή τη διανομή των εσόδων από τους φυσικούς πόρους της περιοχής, εντάθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Οι Κούρδοι επωφελήθηκαν από την υποχώρηση του ιρακινού στρατού για να καταλάβουν διαφιλονικούμενα εδάφη. Όμως λόγω της προέλασης των τζιχαντιστών που έφτασαν στο σημείο να απειλούν το Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι διέταξε την πολεμική αεροπορία να βοηθήσει τους Πεσμεργκά, τους Κούρδους μαχητές, σε μια σπάνια κίνηση συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Σήμερα, οι Κούρδοι βουλευτές είχαν αρνηθεί αρχικά να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact