ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καλάθι των νονών»: Οι 12 κατηγορίες προϊόντων που θα περιέχει

Ξεκινά στις 29 Μαρτίου να εφαρμόζεται το «καλάθι των νονών» – Αναλυτικά οι κατηγορίες προϊόντων που θα περιλαμβάνει

Τα νέα «καλάθια» για την περίοδο του Πάσχα, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τις ανατιμήσεις στην αγορά, παρουσίασε σήμερα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Αρχικά παρουσιάστηκε το «καλάθι των νονών», το οποίο δημιουργείται στα πρότυπα εκείνου που εφαρμόστηκε την περίοδο των Χριστουγέννων, στα καταστήματα παιχνιδιών και θα περιλαμβάνει 12 συνολικά κατηγορίες παιχνιδιών ως εξής: λαμπάδες και παιχνίδια, σοκολατένια αυγά, επιτραπέζια και παζλ, παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης), βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας , οχήματα – τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια, λούτρινα και μουσικά παιχνίδια.

Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει στις 29 Μαρτίου.

Παράλληλα, το «καλάθι του Πάσχα», αναμένεται να αντικαταστήσει ουσιαστικά το «καλάθι της Σαρακοστής». Ουσιαστικά, το «καλάθι του νοικοκυριού» θα εμπλουτιστεί με προϊόντα που παραδοσιακά καταναλώνει ο κόσμος την πασχαλινή περίοδο.

Σημαντική η συμβολή του Καλαθιού του Νοικοκυριού στη μείωση του πληθωρισμού

Με το «καλάθι του Νοικοκυριού» να διάγει την 21η εβδομάδα ζωής του, το σχέδιο της Κυβέρνησης για συγκράτηση του εισαγόμενου πληθωρισμού και της ακρίβειας συνεχίζει να «μοιράζει» χαμόγελα στους καταναλωτές. Όλα ξεκίνησαν στις 2 Νοεμβρίου του 2022, όταν και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά. Με Υπουργική Απόφαση, είχαν οριστεί 51 κατηγορίες προϊόντων, για καθεμία από τις οποίες τα σούπερ μάρκετ που εντάσσονται στο μέτρο, οφείλουν να διαθέτουν ένα τουλάχιστον προϊόν σε προσιτή τιμή στο «καλάθι του νοικοκυριού», ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας.

Έκτοτε, το «καλάθι» συνεχώς μεγαλώνει, με νέα προϊόντα να προστίθενται συνεχώς σ’ αυτό. Σύμφωνα με ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, «από τα 1.134 προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι», 62 (ποσοστό 5,47%) παρουσίασαν αύξηση, 72 (6,35%) μείωση και 1.000 (88,18%) παρέμειναν σταθερά».

Η ευρεία αποδοχή του μέτρου οδήγησε την Κυβέρνηση να προχωρήσει ήδη σε αρκετές παραλλαγές του, αλλά και να σχεδιάζει σταδιακά τις επόμενες.

Καλάθι Χριστουγέννων

Το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε θέσει σε ισχύ, από 14/12 έως και 4/1, το εορταστικό «καλάθι», στο οποίο περιλαμβάνονταν η γαλοπούλα, το μοσχάρι, τσουρέκια ή βασιλόπιτες, καθώς και οι σοκολάτες.

Καλάθι Αϊ-Βασίλη

Παράλληλα, από 14/12 έως 11/1 έγινε διαθέσιμο για τους καταναλωτές και το «καλάθι του Αϊ-Βασίλη» με 11 περίπου κατηγορίες παιχνιδιών (επιτραπέζια/παζλ, παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ, βρεφικά παιχνίδια, Φιγούρες δράσης, Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, οχήματα-τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια, λούτρινα, μουσικά παιχνίδια), αλλά και με τη συμμετοχή 15 αλυσίδων καταστημάτων.

Καλάθι της Σαρακοστής

Για την περίοδο της Σαρακοστής, λίγο πριν την Καθαρά Δευτέρα, εγκαινιάστηκε το «καλάθι της Σαρακοστής», με το οποίο προστέθηκαν στα σούπερ μάρκετ προϊόντα με αυξημένη εποχική ζήτηση (χαλβάς, νηστίσιμες σαλάτες, αλοιφές π.χ. μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α., καθώς και δύο τουλάχιστον είδη από κατεψυγμένα θαλασσινά. Παράλληλα, οι σταθερές κατηγορίες του «καλαθιού» του νοικοκυριού τροποποιήθηκαν, είτε με την αύξηση των προϊόντων, είτε με υποδιαιρέσεις των υφιστάμενων κατηγοριών, προκειμένου να συμπεριληφθούν επιπλέον τύποι προϊόντων.

Παράταση του μέτρου

Επισημαίνεται ότι αναμένεται τρίμηνη παράταση του «καλαθιού του νοικοκυριού» έως τις 30 Ιουνίου, με σχετική νομοθετική ρύθμιση. Το «καλάθι του νοικοκυριού», σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και με βάση την έγκριση που είχε δώσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact