ΕΛΛΑΔΑ

Κατατρόπωσε Μύκονο-Σαντορίνη: Ο νο1 προορισμός φέτος στην Ελλάδα έχει το πακέτο που ψάχνουν όλοι

Η πλατεία των Ανωγείων

Συνεχίζοντας με τις γαστρονομικές αναζητήσεις, στη Νίδα ο επισκέπτης μπορεί να δει τον παραδοσιακό χώρο παραγωγής τυριού. Κυρίως όμως ένα χώρο εξαιρετικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, το περίφημο Σπήλαιο «Ιδαίο Άντρο», όπου σύμφωνα με την παράδοση ανατράφηκε ο Δίας και για αυτό το λόγο αποτελούσε τόπο λατρείας τόσο κατά τη Μινωική όσο και κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

Το Σπήλι και η Αργυρούπολη είναι δύο χωριά που τυπώνονται στο θυμικό ως «μοναδικά». Το πρώτο είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στη δυτική πλαγιά του όρους Κέδρος και εξαιτίας του παραπλήσιου ποταμού διέρχεται από άφθονα τρεχούμενα νερά, που τροφοδοτούν ψηλά αιωνόβια πλατάνια. Στο κέντρο του χωριού, στην πλατεία, βρίσκεται μία σειρά από 25 κρήνες (βρύσες) με μορφή κεφαλής λιονταριού από τα στόματα των οποίων ρέουν 330 κ.μ. νερού κάθε ώρα, πλούσιου σε σίδηρο και με σταθερή θερμοκρασία στους 13°C. Γύρω από την κεφαλοβρύση υπάρχουν ταβέρνες με γνήσια Κρητική κουζίνα, γραφικά καφενεία και καταστήματα λαϊκής τέχνης.

Σε κατάφυτη περιοχή είναι κτισμένη και η Αργυρούπολη, ο οικισμός με τους πιο διάσημους καταρράκτες της Κρήτης. Το χωριό είναι καταπράσινο, γεμάτο πηγές και φυσικής όψης ενυδρεία με πέστροφες, ενώ πέραν του μαγικού τοπίου έχει και τη φήμη του γαστρονομικού παραδείσου (οι τιμές είναι το κερασάκι στην τούρτα…).

Ειδική κατηγορία είναι τα φαράγγια και τα σπήλαια του νομού. Εκτός από το Κουρταλιώτικο, σημαντικότερα φαράγγια, ιδανικά για εξερεύνηση και πεζοπορία, είναι τα Κοτσυφού, το Πρασιανό φαράγγι και το φαράγγι Αρκαδίου. Από τα Σπήλαια ξεχωρίζουν του Γερανίου, του Σιμονέλλι, του Αγίου Αντωνίου και το «Μούγκρι Σισών».

Σε επίπεδο παραλιών, ο νομός εξυπακούεται ότι προσφέρει επιλογές για όλα τα γούστα. Στη βόρεια ακτή χαρακτηριστικό είναι η ατελείωτη αμμουδιά και οι ανέσεις που παρέχει το οργανωμένο του πράγματος. Το Μπαλί με τους διαδοχικούς κόλπους είναι το πιο διάσημο (tip: επιλέξτε τον τελευταίο).

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2 3 4

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact