ΕΛΛΑΔΑ

«Κατηγορείσαι για ναρκωτικά»: Προσοχή νέα απάτη μέσω ηχογραφημένων μηνυμάτων – Τι ζητάνε οι επιτήδειοι

Μία νέα απάτη, που σαρώνει τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας, έχει σημάνει συναγερμό στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες πολιτών που δέχτηκαν κλήσεις είτε από σταθερά τηλέφωνα είτε από κινητά (που αναγράφονταν κανονικά στην οθόνη), με σκοπό την εξαπάτησή τους.

Όταν ο πολίτης σηκώνει το τηλέφωνο, τότε ακούει ένα ηχογραφημένο μήνυμα (είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά) που τον ενημερώνει ότι έχει ποινικές εκκρεμότητες για υπόθεση ναρκωτικών ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το ηχογραφημένο μήνυμα καλεί το υποψήφιο θύμα να πατήσει το «ένα», προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά.

Στη συνέχεια, οι επιτήδειοι ζητούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, με απώτερο σκοπό να αποσπάσουν χρήματα.

Η Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει:

«Οι αστυνομικές και διωκτικές Αρχές δεν θα σας ζητήσουν τηλεφωνικά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ή στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών.

Οι τηλεφωνικές κλήσεις πραγματοποιούνται από σταθερά ή κινητά τηλέφωνα με χρήση ηχογραφημένου μηνύματος στην αγγλική ή την ελληνική γλώσσα. Οι δράστες στις κλήσεις αυτές, προσποιούμενοι αστυνομικές Αρχές, προτρέπουν τους πολίτες να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να ενημερωθούν για ποινικές εκκρεμότητες που δήθεν εκκρεμούν σε βάρος τους.

Κατόπιν των ανωτέρω η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά στους πολίτες: να είναι προσεκτικοί με τέτοιου είδους τηλεφωνικές κλήσεις, να κρατούν τον αριθμό τηλεφώνου από τον οποίο τους έχουν καλέσει, να μην καλούν πίσω έναν αριθμό που τους γνωστοποιήθηκε μέσω φωνητικού μηνύματος, να είναι επιφυλακτικοί – να μην συζητάνε με οποιονδήποτε τους καλεί και ζητάει ευαίσθητες πληροφορίες, να μην αποκαλύπτουν τους κωδικούς της ηλεκτρονικής τραπεζικής, τα στοιχεία της κάρτας τους ή άλλα ευαίσθητα στοιχεία µέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου, να μην δίνουν, σε καμία περίπτωση, τον κωδικό “PIN” της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή τον κωδικό πρόσβασης του τραπεζικού τους λογαριασμού μέσω e-banking».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact