ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Στρατηγικός στόχος η διασφάλιση πλήρους και σταθερής εργασίας

«Η διασφάλιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών βρίσκεται στον πυρήνα του κυβερνητικού προγράμματος»

Στρατηγικός στόχος ήταν και παραμένει η διασφάλιση πλήρους και σταθερής εργασίας για όλους με παράλληλη εγγύηση αξιοπρεπούς μισθού που θα επιτελεί τη βιοποριστική του λειτουργία, αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 26 Ιουλίου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Στο ίδιο έγγραφο ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει, ότι, η διασφάλιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της συλλογικής αυτονομίας αποτελεί πυρήνα του παραδείγματος που η κυβέρνηση επιδιώκει να κυριαρχήσει στην εργασία.

«Χαρακτηριστικό των δύο προηγούμενων μνημονίων ήταν η γενικευμένη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, σε μια προσπάθεια να αλλάξει βίαια το μοντέλο της απασχόλησης», αναφέρει ειδικότερα ο υπουργός Εργασίας και σημειώνει, ότι, «η διάλυση των εργασιακών σχέσεων αποτέλεσε τον πυρήνα του ακραίου νεοφιλελεύθερου πειράματος που εφαρμόστηκε κατά τρόπο βίαιο σε βάρος του λαού μας».

«Στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η διασφάλιση πλήρους και σταθερής εργασίας για όλους, με παράλληλη εγγύηση αξιοπρεπούς μισθού που θα επιτελεί τη βιοποριστική του λειτουργία. Συγχρόνως, η διασφάλιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της συλλογικής αυτονομίας αποτελεί πυρήνα του παραδείγματος που επιδιώκουμε να κυριαρχήσει στην εργασία. Η εγγύηση της αυτοδύναμης προστασίας των εργαζομένων σε συνδυασμό με τη θεσμική αναβάθμιση των όρων εργασίας, συνιστούν τους βασικούς παράγοντες της αυξημένης παραγωγικότητας με την οικονομική και κοινωνική της διάσταση», αναφέρει ο υπουργός Εργασίας.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ν. Κούζηλος για τα εργασιακά μέτρα, που θα πρέπει να νομοθετηθούν από το φθινόπωρο. Ο κ. Κατρούγκαλος υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την υποπαράγραφο 4.1. «Αγορά Εργασίας και Ανθρώπινο Κεφάλαιο» της παρ. Γ «Συμφωνία Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» του ν. 4336/2015: «οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να ακολουθήσουν τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ στους θεσμούς της αγοράς εργασίας και να ενισχύσουν τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Η προσέγγιση αυτή πρέπει όχι μόνο να εξισορροπήσει την ευελιξία, με τη δικαιοσύνη για εργαζόμενους και εργοδότες, αλλά και να λάβει υπόψη της το πολύ υψηλό επίπεδο ανεργίας και την ανάγκη επιδίωξης βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης καθώς και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Επισημαίνει ακόμη, ότι περαιτέρω συμφωνήθηκε η διεξαγωγή μιας διαδικασίας διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψιν των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία επανεξέτασης, οι αρχές θα ευθυγραμμίσουν το πλαίσιο για ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ.

Στην υποπαράγραφο 4.1., σημειώνει επίσης ο υπουργός Εργασίας, περιλαμβάνεται, ακόμη, η πρόβλεψη ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από την ολοκλήρωση της επανεξέτασης και ότι οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας, δεν θα πρέπει να συνεπάγονται επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα ολοκληρώσει το έργο της και θα παραδώσει το πόρισμά της τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact