ΚΟΣΜΟΣ

Κέρι: Ιστορική μέρα για Ουάσιγκτον και Αβάνα

«Δεν μπορώ να φανταστώ πως ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα συνεχίσει την ίδια πορεία»

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι χαιρέτισε σήμερα στην Αβάνα μια «ιστορική ημέρα» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας με αφορμή την επίσημη επανέναρξη της λειτουργίας της αμερικανικής πρεσβείας στη νήσο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που νωρίτερα έκανε λόγο για μία «αξιομνημόνευτη στιγμή» μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου, επέμεινε στο ότι η σημερινή ημέρα είναι «ιστορική» για την Ουάσιγκτον και την Αβάνα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Κουβανό ομόλογό του, Μπρούνο Ροντρίγκες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιπλέον επισήμανε ότι «δεν φαντάζεται» ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναθεωρήσει την πολιτική της χώρας του σχετικά με την αποκατάσταση των σχέσεων με την Κούβα.

«Δε μπορώ να φανταστώ έναν Ρεπουμπλικάνο ή Δημοκρατικό πρόεδρο απλά να πετάει όλο αυτό από το παράθυρο» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις που είχαν δοκιμαστεί τα τελευταία 54 χρόνια.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Αβάνα είναι διατεθειμένη να «συζητήσει όλα τα θέματα» με τις ΗΠΑ, περιλαμβανομένου εκείνου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με την κυριαρχία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε ο Ροντρίγκες στο πλευρό του Τζον Κέρι, ωστόσο «είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε για όλα τα θέματα».

Ο ίδιος άλλωστε υπερασπίστηκε τις επιδόσεις της Κούβας στον τομέα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τόνισε ότι και εκείνος ανησυχεί για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact