ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλείδωσαν» τα μέτρα για Food pass, Επίδομα θέρμανσης, Ρεύμα και Φυσικό αέριο

Λίγες ώρες πριν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης όλα δείχνουν πως έχουν «κλειδώσει» τα μέτρα για την ενέργεια και τις αυξήσεις, εν όψει του δύσκολου χειμώνα.

Στο «καλάθι» των ανακοινώσεων αναμένεται να βρίσκονται επιδοτήσεις που έχουν ως στόχο να ελαφρύνουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με τις αυξημένες τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο, αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης ενώ υπάρχει πάντα και η προοπτική για μια νέα «επιταγή ακρίβειας» σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, ένα Food Pass που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορά τροφίμων.

Το Food Pass αναμένεται να αφορά περί το 1.000.000 δικαιούχους που θα προκύψουν με κλιμακωτά εισοδηματικά κριτήρια.

Το ποσό θα φτάνει μέχρι και τα 300 ευρώ και αναμένεται να δοθεί μέχρι και τα Χριστούγεννα. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά τροφίμων και ανάμεσα σε εκείνους που θα το λάβουν θα βρίσκονται μεταξύ άλλων ευάλωτα νοικοκυριά, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και ΑμεΑ.

Παράλληλα υπάρχει η σκέψη να χορηγηθεί ένα έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους τα Χριστούγεννα και αναμένεται να αφορά εκείνους με συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης και επιδότηση λογαριασμών

Και φέτος αναμένεται αύξηση στο επίδομα θέρμανσης για την αγορά πετρελαίου, ιδιαίτερα εν όψει της αυξημένης τιμής που θα έχουν τόσο το ηλεκτρικό ρεύμα όσο και το φυσικό αέριο. Ο στόχος είναι να καταβληθεί στους δικαιούχους πριν από το Δεκέμβριο με τα ποσά να κυμαίνονται από τα 100 ως και τα 750 ευρώ, όπως χαρακτηριστικά παρουσίασε το MEGA.

Από εκεί και πέρα, αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Οπως έχει γίνει γνωστό πρόθεση είναι να μην υπάρχει οριζόντια ενίσχυση αλλά αυτή να είναι κλιμακωτή έτσι ώστε όσοι παρουσιάζουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ρεύματος να λαμβάνουν και μεγαλύτερη επιδότηση. Να πριμοδοτηθούν, ουσιαστικά, τα νοικοκυριά που θα «κατεβάσουν» την κατανάλωση και θα συμβάλουν κι αυτά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Αντίστοιχα, θα υπάρξει και διπλή ενίσχυση, τόσο με το επίδομα θέρμανσης όσο και με έκπτωση, σε περίπου 700 χιλιάδες νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Τέλος στη φαρέτρα υπάρχουν τα μέτρα για φθηνότερη στέγη στα νέα ζευγάρια αλλά και τα κίνητρα που αναμένεται να δοθούν ώστε οι πολίτες να στραφούν προς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να τα επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact