ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλείδωσαν» τα μέτρα για Food pass, Επίδομα θέρμανσης, Ρεύμα και Φυσικό αέριο

Λίγες ώρες πριν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης όλα δείχνουν πως έχουν «κλειδώσει» τα μέτρα για την ενέργεια και τις αυξήσεις, εν όψει του δύσκολου χειμώνα.

Στο «καλάθι» των ανακοινώσεων αναμένεται να βρίσκονται επιδοτήσεις που έχουν ως στόχο να ελαφρύνουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με τις αυξημένες τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο, αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης ενώ υπάρχει πάντα και η προοπτική για μια νέα «επιταγή ακρίβειας» σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, ένα Food Pass που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορά τροφίμων.

Το Food Pass αναμένεται να αφορά περί το 1.000.000 δικαιούχους που θα προκύψουν με κλιμακωτά εισοδηματικά κριτήρια.

Το ποσό θα φτάνει μέχρι και τα 300 ευρώ και αναμένεται να δοθεί μέχρι και τα Χριστούγεννα. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά τροφίμων και ανάμεσα σε εκείνους που θα το λάβουν θα βρίσκονται μεταξύ άλλων ευάλωτα νοικοκυριά, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και ΑμεΑ.

Παράλληλα υπάρχει η σκέψη να χορηγηθεί ένα έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους τα Χριστούγεννα και αναμένεται να αφορά εκείνους με συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης και επιδότηση λογαριασμών

Και φέτος αναμένεται αύξηση στο επίδομα θέρμανσης για την αγορά πετρελαίου, ιδιαίτερα εν όψει της αυξημένης τιμής που θα έχουν τόσο το ηλεκτρικό ρεύμα όσο και το φυσικό αέριο. Ο στόχος είναι να καταβληθεί στους δικαιούχους πριν από το Δεκέμβριο με τα ποσά να κυμαίνονται από τα 100 ως και τα 750 ευρώ, όπως χαρακτηριστικά παρουσίασε το MEGA.

Από εκεί και πέρα, αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Οπως έχει γίνει γνωστό πρόθεση είναι να μην υπάρχει οριζόντια ενίσχυση αλλά αυτή να είναι κλιμακωτή έτσι ώστε όσοι παρουσιάζουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ρεύματος να λαμβάνουν και μεγαλύτερη επιδότηση. Να πριμοδοτηθούν, ουσιαστικά, τα νοικοκυριά που θα «κατεβάσουν» την κατανάλωση και θα συμβάλουν κι αυτά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Αντίστοιχα, θα υπάρξει και διπλή ενίσχυση, τόσο με το επίδομα θέρμανσης όσο και με έκπτωση, σε περίπου 700 χιλιάδες νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Τέλος στη φαρέτρα υπάρχουν τα μέτρα για φθηνότερη στέγη στα νέα ζευγάρια αλλά και τα κίνητρα που αναμένεται να δοθούν ώστε οι πολίτες να στραφούν προς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να τα επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact