ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν

«Κλείδωσε» η ημερομηνία για τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στις 10 Σεπτεμβρίου, στην Κορσική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας ώστε το προσεχές διάστημα -ακόμα και μήνα- να πέσουν και οι υπογραφές από τους δύο ηγέτες.

Πέρα από τη συνεργασία των δύο χωρών, κυρίως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί και η αγορά οπλικών συστημάτων. Η συμφωνία αφορά στην αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, μεταχειρισμένων και καινούριωn, τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα (μέσα στους επόμενους 12 μήνες) στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και κάποιους πυραύλους.

Τι θα γίνει τελικά με τα 18 Rafale

Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και ως το τέλος του έτους αναμένεται να εκταμιευτεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ για τις πρώτες επείγουσες αμυντικές προμήθειες, όπως έχει αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ» στις 14 Αυγούστου. Απόλυτη προτεραιότητα δίνεται στην αγορά μιας μοίρας γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale και στην απόκτηση βλημάτων, τορπιλών, πυραύλων και πυρομαχικών. Τα 18 Rafaleκαταβάλλεται προσπάθεια να ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία το συντομότερο δυνατό.

Οταν πρόκειται για μοίρα μαχητικών αεροσκαφών, όσο κι αν τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη αναμένεται να αποκτηθούν με διαδικασίες εξπρές, η φράση το συντομότερο δυνατόν δεν σημαίνει κάποιες εβδομάδες. Ρεαλιστικό σενάριο, με βάση τις ταχείες διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, είναι η μοίρα των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών να έχει ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία περί τα τέλη του 2021, δηλαδή περίπου σε ένα χρόνο από τώρα.

Το συνολικό τίμημα της αγοράς δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη. Καινούριο, ένα Rafale κοστίζει περίπου 100 εκατ. ευρώ, με τη Γαλλική Αεροπορία να τα πληρώνει περίπου 70 εκατ. ευρώ το ένα. Η τιμή για τα μεταχειρισμένα γαλλικά αεροσκάφη αναμένεται να διαμορφωθεί αρκετά χαμηλότερα. Με τα πολύ ακριβά στρατηγικά όπλα του, την υποστήριξη και την εκπαίδευση των χειριστών και των τεχνικών, το κόστος ενός Rafale μπορεί να εκτιναχθεί και γύρω στα 150 εκατ. ευρώ για κάθε μονάδα.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact