ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή θα προτείνει η Κομισιόν

Αβραμόπουλος: Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία στο θέμα των συνόρων

Τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πρόκειται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία στο θέμα των συνόρων», ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι σκοπός της δημιουργίας της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής είναι να ενισχυθούν περαιτέρω οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας.

Παράλληλα, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι δεν πρέπει να αμφισβητείται η Συνθήκη Σένγκεν, διότι, όπως είπε, αν τα εργαλεία που διαθέτει χρησιμοποιηθούν σωστά, δίνει λύσεις στο θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων. Εντούτοις παραδέχθηκε ότι κάποια θέματα χρειάζονται βελτίωση ή αναθεώρηση, υπογράμμισε όμως ότι η Σένγκεν είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η αμφισβήτησή της θα ήταν οπισθοδρόμηση για την ΕΕ.

Ερωτηθείς για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ στο Αιγαίο, ο Δ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία απειλή εκεί.

«Κανείς δεν μπορεί να εγείρει ένα φράχτη στο Αιγαίο», δήλωσε ο Έλληνας επίτροπος και προσέθεσε ότι οι πρόσφυγες χρειάζονται διεθνή προστασία, πρέπει να αντιμετωπιστούν με ανθρωπιστικό τρόπο και σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Επισήμανε, παράλληλα ότι πρέπει να γίνεται καταγραφή των προσφύγων και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των hot spots και υπενθύμισε ότι σε αυτήν την προσπάθεια εργάζονται ευρωπαϊκές υπηρεσίες, όπως Frontex, Εurojust και Εuropol.

Σημείωσε, τέλος, ότι η ανταπόκριση των κρατών-μελών στην ιδέα μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής είναι πολύ θετική, γιατί όλες οι χώρες συνειδητοποιούν τη χρησιμότητά της.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact