ΚΟΣΜΟΣ

Κόλαφος από την Κομισιόν: Παγώνει η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για το Ταμείο Συνοχής 2014-2020

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να «παγώσει» όλες τις πληρωμές που εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης /Ταμείο Συνοχής για την Ελλάδα, για τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αυτό προκύπτει από ένα εσωτερικό έγγραφο που δημοσίευσε την Τρίτη το «New Europe» και που φέρει την υπογραφή του Γουόλτερ Ντεφάα, του Γενικού Διευθυντή Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο λόγος για την διακοπή αυτή είναι σύμφωνα με το ρεπορτάζ μια έρευνα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία αφορά πιθανή χειραγώγηση των διαδικασιών υποβολής προσφορών για τα μεγάλα έργα υποδομής.

(πηγή: New Europe)

Η επιστολή αυτη κυκλοφόρησε εσωτερικά στα στελέχη της ΕΕ στις 17 Ιουνίου, αλλά η ανακοίνωση της απόφασης δεν αναμένεται πριν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, ολοκληρώσει το ταξίδι του στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά σίγουρα πριν την εξέταση της υπόθεσης στις 21 Ιουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του «New Europe» αναφορικά με το εάν ο κ. Γιούνκερ έχει συζητήσει το θέμα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ή για το ύψος των κονδυλίων που «παγώνουν» με την απόφαση αυτή.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι ελληνικές αρχές που εργάζονται για την υπόθεση αυτή έχουν «ήδη εντοπίσει τις εταιρείες που συμμετείχαν στη σύμπραξη μεγάλων εταιριών κατασκευής που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.» 

Το «καρτέλ» ήταν ενεργό για πάνω από 27 χρόνια, από το 1989, στον τομέα της οδοποιίας, των σιδηρόδρομων, του μετρό, και στα έργα παραχώρησης. 

(ο Γουόλτερ Ντεφάα, Γενικος Διευθυντής Περιφερειακής Ανάπτυξης -φωτογραφία: Ministerio de Relaciones Exteriores/Flickr)

Ο Γενικός Διευθυντής επιβεβαιώνει ότι ορισμένα από αυτά τα έργα «έχουν σίγουρα συγχρηματοδοτηθεί από τα ταμεία της ΕΕ».

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του «New Europe», αξιωματούχος στο γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού χαρακτήρισε το έγγραφο αυτό ως «ένα από τα χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα που κυκλοφορούν», και ενημέρωσε ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν διαβεβαιώσει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν σκοπεύουν να «χειριστούν το θέμα με αυτόν τον τρόπο».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact