Όσο κι αν προσπαθούν οι διπλωμάτες να βρουν τρόπο να σταματήσει επιτέλους αυτός ο πόλεμος, χθες το βράδυ τα πράγματα ήταν ό,τι χειρότερο. Οι Ρώσοι χτύπησαν άγρια τη Ζαπορίζια και το Λβιβ με ό,τι είχαν στη φαρέτρα τους – drones καμικάζι, «έξυπνες» βόμβες, ακόμα και υπερηχητικούς πυραύλους. Τουλάχιστον δέκα χτυπήματα καταγράφηκαν.
Πέντε νεκροί, περισσότεροι από 73.000 άνθρωποι χωρίς ρεύμα, διακοπές νερού, πυρκαγιές παντού. Η κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή που η Πολωνία έστειλε μαχητικά της για να προστατεύσει τον δικό της εναέριο χώρο, ενώ ήρθαν και αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.
Από την άλλη, οι Ουκρανοί δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Έστειλαν κι εκείνοι drones που χτύπησαν ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου της Ρωσίας, στο Κστόβο.
Ο Ζελένσκι μετά από όλα αυτά βγήκε και ζήτησε μια «μονομερή κατάπαυση του πυρός στον αέρα» – δηλαδή να σταματήσουν πρώτα οι αεροπορικές επιθέσεις. «Η Αμερική και η Ευρώπη πρέπει να πιέσουν τον Πούτιν να το σταματήσει», έγραψε στα social media. Τι ακριβώς εννοεί με αυτό το «μονομερής εκεχειρία», δεν το ξεκαθάρισε όμως.
Last night, Ukraine once again came under a combined Russian attack – more than 50 missiles and about 500 attack drones. The Russians struck with cruise missiles, “shaheds” and Kinzhals among other things. The Lviv, Ivano-Frankivsk, Zaporizhzhia, Chernihiv, Sumy, Kharkiv,… pic.twitter.com/lcRrBTqXF1
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) October 5, 2025
🚨BREAKING: The Sparrow industrial park is burning in Lviv, Ukraine. pic.twitter.com/M0AooYXJdF
— World Source News (@Worldsource24) October 5, 2025
Στο μεταξύ, οι εργάτες της ηλεκτρικής δούλευαν όλο το πρωί για να επαναφέρουν το ρεύμα. Μια ακόμα μέρα στην Ουκρανία που κανείς δεν ήθελε να ζήσει.