ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός και Έβρος στην ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου

Τα κορυφαία θέματα συζήτησης των Ευρωπαίων

Ο κίνδυνος για την εξάπλωση του κορονοϊού μετέφερε την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτής της εβδομάδας από το Στρασβούργο στις Βρυξέλλες, όπου εκεί μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η κατάσταση με τον ιό αλλά και τα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σ΄ αυτή την ολομέλεια θα συζητηθεί επίσης η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα σε συνέχεια της επίσκεψης των επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών θεσμών στην Ελλάδα και θα εκτιμηθεί η βοήθεια που προσέφερε η ΕΕ στην Αθήνα.

Τους ευρωβουλευτές θα απασχολήσει επίσης η αποτυχία της ειδικής Συνόδου Κορυφής του Φεβρουαρίου για τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, καθώς και η πρώτη νομοθετική πρόταση για την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας.

Ο πρόεδρος του ΕΚ Νταβίντ Σασόλι θα ανοίξει τις εργασίες της Ολομέλειας απόψε στις 17.00 και θα ζητήσει την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θέματα της επίθεσης στο Χανάου της Γερμανίας.

Η ανησυχία για τον κορονοϊό

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα κάνει μαζί τους ευρωβουλευτές μια αποτίμηση των ευρωπαϊκών και των εθνικών προσπαθειών για την ανάσχεση της πορείας του ιού Covid-19 και θα επισημάνουν τις ανάγκες για μια συνεκτική ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι τις προσεχείς εβδομάδες η εξέλιξη του Covid-19 αναμένεται να επηρεάσει σοβαρά τα συστήματα της δημόσιας υγείας και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Μεταναστευτικό και ελληνοτουρκικά σύνορα

Οι ευρωβουλευτές θα εκτιμήσουν την κατάσταση των μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε συνέχεια της επίσκεψης του προέδρου του ΕΚ Νταβίντ Σασόλι, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν.

Θα εστιάσουν επίσης στην απάντηση των ελληνικών αρχών στην απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της και στην επείγουσα ευρωπαϊκή βοήθεια που προσφέρθηκε στην Αθήνα για τη διαχείριση των συνόρων.

Μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα εκτιμήσει μαζί με τους ευρωβουλευτές τις επιπτώσεις της αδυναμίας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών στις 20 και 21 Φεβρουαρίου να συμφωνήσουν για τον ευρωπαϊκό μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.

Θα συζητήσουν επίσης την ατζέντα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26 και 27 Μαρτίου όπως η ψηφιοποίηση, η εξωτερική πολιτική, η διεύρυνση και η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας (συζήτηση Τετάρτη).

Νομοθεσία για το κλίμα

Η πρώτη νομοθετική πρόταση που θα αποτελέσει τη βάση εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας για τη μετατροπή της Ευρώπης σε κλιματικά ουδέτερη ήπειρο θα συζητηθεί με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. Σημειώνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει ζητήσει πιο φιλόδοξους στόχους για μειώσεις των ρύπων ως το 2030 (Δευτέρα απόγευμα).

Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας

Οι γυναίκες ως βασικοί παράγοντες αλλαγής θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης την Τρίτη το πρωί με την κ. φον ντερ Λάιεν. Είναι πιθανόν να υπάρξουν πρωτοβουλίες εκ μέρους των ευρωβουλευτών στη στρατηγική για την ισότητα των φύλων που παρουσίασε η πρόεδρος της Επιτροπής στις 5 Μαρτίου.

Προστασία των ευρωπαϊκών επενδυτικών ταμείων

Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει απόφαση με την οποία θα ζητά τα ευρωπαϊκά επενδυτικά ταμεία να προστατεύονται πιο αποτελεσματικά έναντι της σύγκρουσης συμφερόντων και κακοδιαχείρισης, περιλαμβανουμένου του πρωθυπουργού της Τσεχίας. Θα παρουσιάσουν επίσης τις παρατηρήσεις τους από την πρόσφατη διερευνητική αποστολή τους στην Τσεχία και θα δώσουν συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη στις ώρα 14.00 (ψηφοφορία Πέμπτη).

Ουκρανία – Μινσκ συμφωνία

Το Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία μετά από έξι χρόνια διπλωματικών προσπαθειών να τερματιστούν οι βίαιες συγκρούσεις στην περιοχή του Ντονμπάς.

Σημειώνεται ότι οι συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το 2014 και το 2015 δεν έχουν ως τώρα καταφέρει να φέρουν ειρήνευση στην περιοχή και να ανακτήσει η Ουκρανία τον πλήρη έλεγχο στα ανατολικά εδάφη της (συζήτηση Τρίτη, ψηφοφορία Πέμπτη).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact