ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουρουμπλής: Υπάρχουν σκέψεις για απλή αναλογική και σπάσιμο περιφερειών

Τι είπε για το μπόνους των εδρών ο υπουργός Εσωτερικών

Εν μέσω δημοσιευμάτων και πληροφοριών που θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να σχεδιάζει ανάταξη του πολιτικού κλίματος μετά τα μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, αλλά και της πιθανολογούμενης συνταγματικής αναθεώρησης, ο υπουργός των Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι στο υπουργείο και στην κυβέρνηση υπάρχουν ακόμα μόνο σκέψεις για το εκλογικό σύστημα, που παίρνουν τη μορφή προτάσεων.

Τάχθηκε υπέρ του σπασίματος των περιφερειών ώστε καμία σε όλη τη χώρα να μην εκλέγει πάνω από 10 βουλευτές, αλλά και της διατήρησης του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%.

Για την απλή αναλογική είπε ότι πρόκειται για ένα σύστημα που η Αριστερά πάντα θεωρούσε ότι δίνει πραγματική έκφραση στις εκλογές ενώ για το μπόνους των εδρών τόνισε ότι η μία επιλογή είναι να μην υπάρχει καθόλου και η άλλη να δίνεται μόνο εάν κόμμα ή ένας συνασπισμός κομμάτων λάβουν ποσοστό 40%-42%.

Ερωτηθείς πάντως για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού από τον πρωθυπουργό, απάντησε ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση.

Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση φέρεται να επεξεργάζεται τις τελικές της προτάσεις, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει ήδη παρουσιάσει το δικό της προσχέδιο.

Σύμφωνα με τον κυριακάτικο Τύπο, ο πρωθυπουργός εξετάζει «φόρμουλα» για άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση, ενώ κυβερνητικά στελέχη του έχουν προτείνει να υιοθετήσει το πάγιο αίτημα της Αριστεράς για εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής και όχι το αίτημα για μείωση του μπόνους για το πρώτο κόμμα από τις 50 στις 30 έδρες.

Η ΝΔ πάντως έχει δηλώσει ότι δεν θα υπερψηφίσει νέο εκλογικό νόμο από την παρούσα Βουλή έχοντας μάλιστα πιέσει και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact