ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κραχ σε όλα τα χρηματιστήρια

Πολύ μεγάλες απώλειες για Παρίσι, Λονδίνο και Φρανκφούρτη

Το κύμα ρευστοποιήσεων στο οποίο έχουν βρεθεί όλες οι διεθνείς αγορές εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη από μία επιβράδυνση της κινεζικής ατμομηχανής, η οποία κίνησε τα νήματα της παγκόσμιας ανάπτυξης από το 2008 και μετά, αποθαρρύνει οποιαδήποτε επένδυση σε μετοχικές αξίες.

Πόσο μάλιστα στις ελληνικές, οι οποίες στην παρούσα κατάσταση επιβαρύνονται επιπλέον από μεγαλύτερη αβεβαιότητα λόγω των επικείμενων εκλογών αλλά και του “λογαριασμού” που θα έρθει για την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Μετοχές, Χρηματιστήριο Αθηνών, ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κινεζικό χρηματιστήριο, τραπεζικές μετοχές, ΧΑ, δείκτες χρηματιστηρίων, νομίσματα

Ο δείκτης τραπεζών υποχωρεί 11,63% στις 186,68 μονάδες, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχεται η μετοχή της Alpha Bank (-15,22%), οι Eurobank και Τρ. Πειραιώς υποχωρούν με απώλειες της τάξης του 12-13% και η ΕΤΕ σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,424 ευρώ ενώ νωρίτερα έφτασε και στα 0,401 ευρώ.

Προς μηδενισμό, οδηγούνται και τα τραπεζικά warrants με το ΕΤΕΤΠ να διαπραγματεύεται στα 0,028 ευρώ, το ΑΛΦΑΤΠ στα 0,024 ευρώ και το ΠΕΙΡΤΠ στα 0,011 ευρώ.

Ωστόσο οι πιέσεις δεν αφορούν μόνο τους τραπεζικούς τίτλους καθώς διαχέονται σε όλο το ταμπλό. Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, η ΕΕΕ χάνει 7,05%, η Βιοχάλκο κινείται 7,44% χαμηλότερα, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-9,73%), Folli Follie (-7,85%), ΔΕΗ (-11,40%), Αεροπορία Αιγαίου (-7,72%), ΕΧΑΕ (-5,96%), ΕΛΠΕ (-6,27%), Motor Oil (-5,75%), Μυτιληναίος (-4,41%) και ΟΠΑΠ (-3.38%).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Τεχνική Ολυμπιακή σημειώνει απώλειες 9,09%, η ΕΥΑΠΣ κινείται 8,33% χαμηλότερα και οι Attica Bank και Frigoglass χάνουν 7,69% και 6,86% αντίστοιχα.

Χαμηλότερα διαπραγματεύεται και η μετοχή της Tρ. Κύπρου (-2.07%) στα 0,189 ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες που ξεπερνούν το 5% καταγράφουν οι μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης, έχοντας ήδη υποστεί ισχυρές πιέσεις την Παρασκευή, ενώ οι απώλειες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ξεπέρασαν το 11%.

” Οι ευρωπαϊκές αγορές δεν έχουν αναβαθμολογηθεί σε τέτοιο βαθμό ξανά και κατά την άποψη μας έχουν βρεθεί σε ελκυστικά επίπεδα αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μία περαιτέρω διόρθωση” αναφέρει ο Evans αναλυτής της Taude Hodson Stonex.

Από την άλλη, αναλυτές της Societe Generale, προειδοποίησαν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές με στενούς εμπορικούς δεσμούς όπως οι ευρωπαϊκοί κατασκευαστές αυτοκινήτων και πολυτελών αγαθών ίσως να βρεθούν κατό από μεγαλύτερες πιέσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης χάνει 6,75%, ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 χάνουν από 4,5% και ο αγγλικός FTSE 100 κινείται 4% χαμηλότερα. Ο ελβετικός SMI κινείται 3,9% χαμηλότερα.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 4,11%, ο πορτογαλικός PSI 20 χάνει πάνω από 5,11% και ο ιταλικός ΜΙΒ σημειώνει απώλειες 3,25%.

Σε νέα περιδίνηση έχει περάσει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με το Γενικό Δείκτη να πραγματοποιεί νέο χαμηλό έτους ενώ έχασε και το ψυχολογικό επίπεδο των 600 μονάδων, ενώ διπλάσιες είναι οι απώλειες για το δείκτη τραπεζών, ο οποίος σημειώνει άλλο ένα χαμηλό ιστορικό, χάνοντας το επίπεδο και των 200 μονάδων.

Μεγαλύτερη των 1.000 μονάδων η πτώση για τον Dow Jones στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, έλεισαν μέχρι και τα futures πριν ανοίξει η συνεδρίαση.

Κραχ στις ασιατικές αγορές

Χάος επικράτησε στις αγορές της Ασίας τη Δευτέρα, με τα ετήσια κέρδη των κινεζικών μετοχών να εξανεμίζονται και με τις απώλειες στους κυριότερους κινεζικούς δείκτες να ξεπερνούν το 8%.

Οι φόβοι για τις συνέπειες της επιβράδυνσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, έχει προκαλέσει πανικό τόσο στους επενδυτές, όσο και στις οικονομίες που συνδέονται άμεσα με την κινεζική οικονομία.

Στην Αυστραλία, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, οι μετοχές κατέγραψαν ισχυρές απώλειες με το δείκτη ASX 200 να κλείνει με απώλειες 3,73%, ενώ στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές 4,61% χαμηλότερα.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite διέγραψε όλα τα ετήσια κέρδη του σήμερα, με το selloff να φτάνει το 8,46%, ενώ στο Xονγκ Κονγκ o δείκτης Hang Seng έκλεισε με απώλειες 5,23%.

Οι μόνες ελπίδες εναποθέτονται στις επόμενες κινήσεις του Πεκίνου ώστε να αποτρέψει μία μακροπρόθεσμη δραματική επιβράδυνση της οικονομίας.

Το Dow Jones Newswires επικαλούμενο Κινέζους αξιωματούχους και συμβούλους της PBOC τους οποίους δεν κατονόμαζε, ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ετοιμάζεται να “πλημμυρίσει” με ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να δώσει ώθηση στον τραπεζικό δανεισμό και να αποτρέψει φυγή κεφαλαίων μετά την υποτίμηση του γουάν.

Μια τέτοια κίνηση, η οποία θα περιλαμβάνει και μείωση του ελάχιστου ποσοστού που οι τράπεζες υποχρεούνται να διατηρούν σε ρευστό, θα σήμαινε ότι οι “μανούβρες” της PBOC των τελευταίων δύο εβδομάδων με το νόμισμα της χώρας δημιουργούν προβλήματα, και την υποχρεώνουν να καταφύγει, τελικά, στα ίδια μέτρα χαλάρωσης που απέτυχαν μέχρι στιγμής να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, ο Senσeξ στην Ινδία έχασε 3,86%, ο ΙDX στην Ινδονησία υποχώρησε 4,37%, ο Κοspi στη Ν. Κορέα έκλεισε με απώλειες 2,47% και ο TWII στην Ταιβάν κινήθηκε με απώλειες της τάξης του 4,84%.

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν χτες και τα χρηματιστήρια των χωρών του Περσικού Κόλπου, ως αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, του παγκόσμιου selloff στις μετοχές και των αυξανόμενων ανησυχιών για την κατάσταση της κινέζικης οικονομίας.

Στην μεγαλύτερη αγορά της Μέσης Ανατολής, την Σαουδική Αραβία, το χρηματιστήριο υποχώρησε σχεδόν κατά 7%, ενώ αντίστοιχες ήταν και οι απώλειες στο Ντουμπάι. Καθοδικά κινήθηκαν εκ νέου οι χρηματαγορές σε Άμπου Ντάμπι και Ντόχα, που αμφότερα υποχώρησαν κατά 5%.

Πιέσεις και στα νομίσματα

Πολλά ασιατικά νομίσματα δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις, υποχωρώντας σε πολυετή χαμηλά. Το μαλαισιανό ρινγκίτ έπεσε σε νέα χαμηλά 17 ετών, το μπαχτ της Ταϋλάνδης διολίσθησε σε χαμηλό 6 ετών και γουόν της Νότιας Κορέας, κινείται σε χαμηλό 4 ετών έναντι του δολαρίου.

Καθώς οι επενδυτές αντιλαμβάνονται το ιαπωνικό νόμισμα ως ασφαλές καταφύγιο, το γιεν καταγράφει ισχυρή άνοδο έναντι των κυριοτέρων ανταγωνιστικών νομισμάτων. Το δολάριο υποχωρεί 0,76% έναντι του γιεν στα 121,17, έναντι του αυστραλιανού νομίσματος το γιεν ενισχύεται 1,87% ενώ μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται το δολάριο Ν. Ζηλανδίας υποχωρώντας 2% στα 81,90 γιεν.

Νικητής και το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα έναντι του δολαρίου, καθώς οι αγορές εκτιμούν ότι οι παρούσες συνθήκες στις διεθνείς αγορές, θα αποτρέψουν τη Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου.

Το ευρώ ενισχύεται 0,78% έναντι του δολαρίου στα 1,148 δολάρια.

Ισχυρές ρευστοποιήσεις στην αγορά εμπορευμάτων

Σε νέο χαμηλό εξήμισι ετών διαπραγματεύεται το αμερικανικό αργό χάνοντας την στήριξη των 40 δολαρίων ανά βαρέλι, στις ασιατικές συναλλαγές.

Το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου χάνει 2,9% στα 39,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το ανταγωνιστικό συμβόλαιο του Βrent έχασε τη στήριξη των 45 δολαρίων το βαρέλι νωρίτερα, υποχωρώντας 2,15% στα 44,34 δολάρια το βαρέλι.

Τα νέα από την μεριά της προσφοράς συνεχίζουν να κυριεύουν την αγορά…ενώ υπάρχουν φόβοι ότι η ιρανική παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί περαιτέρω, μετά τις δηλώσεις του Ιρανού Υπουργού Πετρελαίου ότι η χώρα σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή με οποιοδήποτε κόστος.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact