ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεχάστε το κούρεμα…

«Η Ελλάδα είναι εν τέλει στον σωστό δρόμο»

«Η Ελλάδα είναι εν τέλει στον σωστό δρόμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απέκλεισε ωστόσο ονομαστικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά επισήμανε ότι θα πρέπει να συζητηθούν οι χρόνοι αποπληρωμής των δανείων και τα επιτόκια.

«Δεν πιστεύω ότι αρχίζουν όλα πάλι από την αρχή», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, θα ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση για την εκπλήρωση ή όχι των όρων από την πλευρά της Αθήνας.

«Πάντως, σίγουρα εγώ δεν θα συμμετάσχω ξανά. Η γερμανική κυβέρνηση ήταν έτσι κι αλλιώς της άποψης ότι θα έπρεπε να μην είχα αναμιχθεί. Δεν το έκανα.

Για αυτό βρήκαμε μια λύση, στην οποία δεν συνεισέφερα μόνο εγώ, αλλά βοήθησαν και πολλοί άλλοι. Δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψουμε στην έναρξη της κρίσης», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν σε ομιλία του στην Φρανκφούρτη με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους στην προεδρία της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι έχουν βελτιωθεί πολλά.

«Ο αρμόδιος επίτροπος (ενν. τον Πιερ Μοσκοβισί) ήταν στην Αθήνα. Ζήτησε να γίνουν περαιτέρω μεταρρυθμιστικά βήματα. Και εγώ έχω συζητήσει επανειλημμένα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για αυτά τα θέματα και θα συναντήσω τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τη Δευτέρα, πριν από τη συνεδρίαση. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι τελικά σε σωστό δρόμο. Κανένας δεν είναι άτρωτος από στιγμές αδυναμίας. Αλλά πιστεύω ότι τώρα το πράγμα πηγαίνει στην σωστή κατεύθυνση», συνέχισε ο κ. Γιούνκερ και ανέφερε ενδεικτικά ότι η ανάγκη κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών δεν είναι τόσο μεγάλη όσο είχε προβλεφθεί αρχικά στο τρίτο πρόγραμμα. Υπογράμμισε, πάντως, ότι οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν το συντομότερο.

«Πρέπει να ασχοληθούμε με το ελληνικό χρέος», τόνισε ο κ. Γιούνκερ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει “κούρεμα” και συμπλήρωσε: «Όπως το είχαμε καθορίσει στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, δηλαδή ότι μπορούμε να μιλήσουμε για χρόνους αποπληρωμής και επιτόκια. Αλλά ένα ονομαστικό κούρεμα αποκλείεται». Κληθείς δε να τοποθετηθεί σχετικά με τη συζήτηση που έγινε για πιθανό “Grexit” υπογράμμισε ότι ήταν πάντα αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς «αν το επιτρέπαμε, θα συνέβαινε και σε άλλους -και όχι μόνο σε μικρές χώρες του Νότου».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ακόμη ότι με την κρίση στην Ελλάδα διαπίστωσε ότι η αρχή της αλληλεγγύης δεν είναι τόσο έντονη, όπως δεν είναι πολλές φορές ιδιαίτερα εμφανής η αρχή της δημοσιονομικής σταθερότητας στις χώρες που είναι σε πρόγραμμα. «Και χρειαζόμαστε και τα δύο. Αλληλεγγύη από τη μία πλευρά και προσπάθεια δημοσιονομικής σταθερότητας από την άλλη. Αυτό κάναμε και στην περίπτωση της Ελλάδας. Χάσαμε πολύ χρόνο, διότι κινηθήκαμε με πολύ αργούς ρυθμούς. Επιτρέψαμε να επηρεαστούμε από παράπλευρους θορύβους, όπως π.χ. στον γερμανικό Τύπο. Πολλές φορές δεχτήκαμε την περιγραφή των Ελλήνων ως τεμπέληδες που δεν κάνουν τίποτα, ανθρώπους που δεν ξέρουν προς τα πού πηγαίνουν», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Οι Έλληνες έκαναν μια συλλογική προσπάθεια υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Αυτό δεν θα μπορούσαν να το κάνουν χωρίς εμάς, αλλά το να λέμε ότι οι Έλληνες δεν έκαναν προσπάθεια, να λέμε ότι όλοι οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι, ότι όλοι οι Έλληνες δεν είχαν καταλάβει τι διακυβευόταν, δεν βοήθησε την κατάσταση. Θα έπρεπε στη δημόσια συζήτηση να είχαμε σεβαστεί τους Έλληνες περισσότερο. Τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ ευκολότερα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέδειξε την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας ως το βασικότερο πρόβλημα και εξήγησε ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο προχώρησε στην κατάρτιση προγράμματος επενδύσεων ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact