ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Η ρωσική επέμβαση στη Συρία ανέτρεψε την κατάσταση

Η στρατιωτική επέμβαση που διεξάγεται από τα τέλη του Σεπτεμβρίου στη Συρία επέτρεψε “την ανατροπή της κατάστασης”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την ετήσια, εφ’ όλης της ύλης, συνέντευξη Τύπου.

“Οι ενέργειες των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν έπειτα από αίτημα των συριακών αρχών, συνέβαλαν πραγματικά στην ανατροπή της κατάστασης στη χώρα και στον περιορισμό των εδαφών που ελέγχονται από τους τρομοκράτες”, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στις οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος και Μέτωπο αλ Νόσρα, την συριακή πτέρυγα της αλ Κάιντα.

Στο χείλος της κατάρρευσης τον περασμένο καλοκαίρι έπειτα από συνεχόμενες ήττες, οι στρατιωτικές δυνάμεις του συριακού καθεστώτος ανέκτησαν την πρωτοβουλία των κινήσεων απέναντι στις δυνάμεις των σύρων ανταρτών, ενισχυμένες από την αεροπορική δύναμη πυρός των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Αν και τα εδαφικά κέρδη παραμένουν περιορισμένα, ο στρατός και οι καθεστωτικές πολιτοφυλακές, με την υποστήριξη και των στρατιωτικών δυνάμεων της λιβανικής Χεζμπολάχ και ιρανών στρατιωτικών συμβούλων, έχουν περάσει στην επίθεση σε όλα τα μέτωπα.

Από την έναρξη των ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων στις 30 Σεπτεμβρίου, ο συριακός στρατός προωθήθηκε απέναντι στις ανταρτικές δυνάμεις στις επαρχίες της Λαττάκειας (βορειο-δυτικά) , του Χαλεπίου(βόρεια) και της Ντεράα (νότια).

Η τελευταία νίκη των καθεστωτικών δυνάμεων είναι η ανακατάληψη, με τη βοήθεια της Χεζμπολάχ και ιρανών στρατιωτικών συμβούλων του στρατηγικής σημασίας προπυργίου των ανταρτών στο Σέιχ Μίσκιν, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η τοποθεσία είναι στρατηγικής σημασίας διότι βρίσκεται στον άξονα που ενώνει τη Δαμασκό με την πόλη Σουέιντα ανατολικά, που ελέγχονται και οι δύο από το συριακό καθεστώς, ενώ βρίσκεται σε απόσταση μόλις 12 χιλιομέτρων από τη Νάουα, το οχυρό των ανταρτών που αποτελεί επίσης στόχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων του καθεστώτος.

Χθες το βράδυ, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι η τελευταία σειρά βομβαρδισμών στη Συρία αφορούσε 484 “τρομοκρατικούς στόχους”, επιτρέποντας στις συριακές δυνάμεις να σημειώσουν “σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο βόρειο τμήμα της δυτικής επαρχίας της Λαττάκειας και να απελευθερώσουν 92 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 28 κωμοπόλεις στην περιοχή της Ράμπια, η οποία είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας για τις μελλοντικές επιχειρήσεις’.

Η περιοχή Ράμπια ελέγχεται από το 2012 από δυνάμεις του Μετώπου αλ Νόσρα και βρίσκεται στο άξονα που ενώνει τα τουρκικά σύνορα με τα οχυρά των σύρων ανταρτών.

Η κατάληψή της θα επιτρέψει στο συριακό καθεστώς να ενισχύσει τον έλεγχο επί της επαρχίας της Λαττάκειας, εστία της οικογένειας Ασαντ και της αλαουιτικής κοινότητας της Συρίας.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact