Κυβερνητικές πηγές, που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, αποκάλυψαν πριν από λίγο πως υπήρξε συμφωνία σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, χωρίς να είναι ακόμα γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Νωρίτερα, πάντως, πληροφορίες ανέφεραν πως οι δανειστές ζητούσαν αλλαγές στις συντάξεις χηρείας. Συγκεκριμένα:
- Να υπάρχει πρόβλεψη καταβολής της σύνταξης του θανόντος για τρία χρόνια, σε όλους τους επιζώντες συζύγους κάτω των 57 ετών.
- Σε περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων η σύνταξη χηρείας να καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών ή σε περίπτωση σπουδών με τη συμπλήρωση των 24 ετών.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση από το υπουργείο Εργασίας, αν οι παραπάνω αλλαγές περιελήφθησαν στη συμφωνία.
Κατά τα άλλα, οι σημερινές διαπραγματεύσεις εμφάνισαν σημεία σύγκλισης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, καθώς στόχος και των δύο πλευρών είναινα κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα εντός των επόμενων λίγων ημερών.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο φέρνει στο φως το Mega, προτείνεται εθνική σύνταξη 345 ευρώ για 15 χρόνια εισφορών, με το ποσό να αυξάνεται στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης, ώστε να αντικατασταθεί η κατώτατη σύνταξη που θα καταργηθεί.
Ταυτόχρονα, υιοθετείται μία προοδευτική κλίμακα ποσοστών προσαύξησης, από 0,77% έως 2%, που θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα κίνητρα για εργασία και εισφορές.
Τέλος, για τους νέους συνταξιούχους, οι νέοι ενιαίοι κανόνες θα εφαρμόζονται άμεσα.
Με βάση τα παραπάνω, ένας ασφαλισμένος με συντάξιμο μισθό 600 ευρώ και 15 χρόνια εργασίας θα πάρει 407 ευρώ σύνταξη, αντί για 495 ευρώ.
Με τον ίδιο συντάξιμο μισθό αλλά με 35 χρόνια ασφάλισης η σύνταξη θα ανέλθει στα 560 ευρώ, δηλαδή 75 ευρώ λιγότερα.
Ασφαλισμένος με συντάξιμο μισθό 800 ευρώ και 20 χρόνια εργασίας, με τον νέο νόμο θα πάρει σύνταξη 492 ευρώ -από 507- ενώ με 40 χρόνια θα λάβει 186 ευρώ λιγότερα.
Με συντάξιμο μισθό 1.000 ευρώ και 25 χρόνια εργασίας, ο ασφαλισμένος θα πάρει 564 ευρώ, αντί για 625 ευρώ, ενώ με συντάξιμο μισθό τα 1.500 ευρώ και 40 χρόνια ασφάλισης θα χάσει 296 ευρώ.