ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις τον Οκτώβριο – Οι μεγάλοι χαμένοι

Μεγάλοι χαμένοι του νέου συστήματος είναι οι επιχειρήσεις που μπορεί να έχουν ισχύ έως 35KVa (μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) αλλά καταναλώνουν πάνω από 2.000Kwh το μήνα,

καθώς θα δουν μια σημαντική αύξηση του κόστους ρεύματος συγκριτικά με τον Σεπτέμβρη, όταν η επιδότηση ήταν οριζόντια για όλους

Σημαντικές αλλαγές στην επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τις επιχειρήσεις φέρνει ο Οκτώβριος, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή το κλιμακωτό σύστημα επιδοτήσεων ανάλογα με την κατανάλωση και για τα εμπορικά τιμολόγια.

Μεγάλοι χαμένοι του νέου συστήματος είναι οι επιχειρήσεις που μπορεί να έχουν ισχύ έως 35KVa (μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) αλλά καταναλώνουν πάνω από 2.000Kwh το μήνα, καθώς θα δουν μια σημαντική αύξηση του κόστους ρεύματος συγκριτικά με τον Σεπτέμβρη, όταν η επιδότηση ήταν οριζόντια για όλους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις και πάντα για καταναλώσεις που ξεπερνούν τις 2.000Kwh το μήνα η επιβάρυνση μπορεί κατά περίπτωση να φτάσει ακόμη και στο 100%, συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρουν ενεργειακοί αναλυτές, καταναλώσεις έως 2.000Kwh το μήνα έχουν συνήθως όλα τα γραφεία και μικρές επιχειρήσεις (π.χ. μικρές καφετέριες κ.λπ.). Κατανάλωση πάνω από 2.000Kwh το μήνα μπορεί να έχει μια μεγάλη καφετέρια, ένας φούρνος, ένα εμπορικό κέντρο (κοινόχρηστο ρεύμα), ενδεχομένως ένα κομμωτήριο κ.λπ.

Στους χαμένους και τα αρτοποιεία, καθώς πλέον δεν συγκαταλέγονται συλλήβδην και ανεξαρτήτως παροχής ισχύος στους επιδοτούμενους με το υψηλότερο ποσό.

Ερχονται τα χαμένα αναδρομικά

Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες επιχειρήσεις – πάνω από ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις – που χάνουν από το κλιμακωτό σύστημα επιδοτήσεων έχουν να περιμένουν μέσα στον Οκτώβριο ή το αργότερο τον Νοέμβριο τα αναδρομικά από τις «έξτρα» επιδοτήσεις που έχουν ανακοινωθεί εδώ και μήνες, ωστόσο δεν έχουν πιστωθεί ακόμη καθώς η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομιισόν (DG COMP) απειλούσε να θέσει θέμα κρατικών ενισχύσεων.

Φαίνεται πως το κοινοτικό «πράσινο φως» άναψε τελικά και οι έξτρα επιδοτήσεις για το 9μηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2022 θα πιστωθούν στις εταιρείες ενέργειας για λογαριασμό των επιχειρήσεων – καταναλωτών τους το επόμενο διάστημα. Η διαδικασία αναμένεται να διευκρινιστεί με σχετική υπουργική απόφαση, ώστε οι πάροχοι να επιχορηγήσουν ανάλογα τους λογαριασμούς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι έξτρα επιδοτήσεις αφορούν το επιπλέον ποσό που ανακοινώνονταν κάθε μήνα για επιχειρήσεις με παροχές ισχύος μέχρι 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος.

Για παράδειγμα, για τον Σεπτέμβριο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA (εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία) και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίστηκε στα 604 ευρώ/MWh (89% της αύξησης). Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ορίστηκε στα 342 ευρώ/MWh.

Συνεπώς η «έξτρα» επιδότηση για τον Σεπτέμβριο ήταν 262 ευρώ/MWh. Τέτοια «έξτρα» επιδότηση ανακοινώθηκε πρώτη φορά για τις καταναλώσεις των μικρομεσαίων από τον Απρίλιο (35 εκατ. ευρώ) και μετά όπως και αναδρομικά για την περίοδο Ιανουάριο – Μάρτιο (75 εκατ. ευρώ).

Κάποιοι πάροχοι τις έχουν πιστώσει, αν και δεν έχουν εκταμιευθεί τα σχετικά κρατικά κονδύλια, ενώ χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις δεν τις έχουν δει ακόμη στους λογαριασμούς τους.

Δεν είναι σαφές αν τα αναδρομικά από τις έξτρα επιδοτήσεις – που φτάνουν πλέον στο 9μηνο – θα είναι αρκετά ώστε να «σβήσουν» τις επιβαρύνσεις από το κλιμακωτό σύστημα επιδοτήσεων που μπαίνει σε τροχιά τον Οκτώβριο, ωστόσο αυτό είναι κάτι που μένει να φανεί.

Οι επιβαρύνσεις από το νέο σύστημα
Πάντως και οι επιδοτήσεις Οκτωβρίου ακολουθούν το ίδιο σύστημα: μικρότερη επιδότηση για τους μεγάλους καταναλωτές (βιομηχανία) και μεγαλύτερη επιδότηση για τους μικρομεσαίους. Η διαφορά είναι πως τώρα οι μικρομεσαίοι δεν θα έχουν οριζόντια επιδότηση αλλά κλιμακωτή με 2 κλίμακες κατανάλωσης. Και για την κατανάλωση πάνω από τις 2.000KWh θα έχουν την μικρή επιδότηση της βιομηχανίας (ανεξάρτητα από το αν θα πετύχουν εξοικονόμηση ή όχι, καθώς εδώ δεν υπάρχει bonus εξοικονόμησης).

Συγκεκριμένα:

  • Για επιχειρήσεις με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh στον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 €/ΜWh. (80% της αύξησης).
  • Για επιχειρήσεις έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh.
  • Πλέον στους επιδοτούμενους με το υψηλό ποσό (398€/ΜWh) δεν συμπεριλαμβάνονται συλλήβδην «όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής» όπως ίσχυε τους προηγούμενους μήνες. Συνεπώς, ορισμένα αρτοποιεία, με παροχή ισχύος πάνω από 35KVa, θα πέσουν ανεξάρτητα κατανάλωσης στο επόμενο σκαλί επιδότησης των 230€/MWh.

Παραδείγματα
Σύμφωνα με τα παραδείγματα της «Η» το κλιμακωτό αυτό σύστημα επιδότησης μεταφράζεται ως εξής:

  • Μικρομεσαία επιχείρηση με μηνιαία κατανάλωση 500Kwh : Πλήρωσε τον Σεπτέμβριο 105€ και θα πληρώσει για την κατανάλωση Οκτωβρίου 112€. Η επιβάρυνση μένει στα ίδια επίπεδα.
  • Μικρομεσαία επιχείρηση με μηνιαία κατανάλωση 2.500Kwh : Πλήρωσε τον Σεπτέμβριο 520€ και θα πληρώσει για την κατανάλωση Οκτωβρίου 1.000€. Η επιβάρυνση είναι σχεδόν διπλάσια.

imerisia.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact