ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις τον Οκτώβριο – Οι μεγάλοι χαμένοι

Μεγάλοι χαμένοι του νέου συστήματος είναι οι επιχειρήσεις που μπορεί να έχουν ισχύ έως 35KVa (μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) αλλά καταναλώνουν πάνω από 2.000Kwh το μήνα,

καθώς θα δουν μια σημαντική αύξηση του κόστους ρεύματος συγκριτικά με τον Σεπτέμβρη, όταν η επιδότηση ήταν οριζόντια για όλους

Σημαντικές αλλαγές στην επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τις επιχειρήσεις φέρνει ο Οκτώβριος, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή το κλιμακωτό σύστημα επιδοτήσεων ανάλογα με την κατανάλωση και για τα εμπορικά τιμολόγια.

Μεγάλοι χαμένοι του νέου συστήματος είναι οι επιχειρήσεις που μπορεί να έχουν ισχύ έως 35KVa (μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) αλλά καταναλώνουν πάνω από 2.000Kwh το μήνα, καθώς θα δουν μια σημαντική αύξηση του κόστους ρεύματος συγκριτικά με τον Σεπτέμβρη, όταν η επιδότηση ήταν οριζόντια για όλους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις και πάντα για καταναλώσεις που ξεπερνούν τις 2.000Kwh το μήνα η επιβάρυνση μπορεί κατά περίπτωση να φτάσει ακόμη και στο 100%, συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρουν ενεργειακοί αναλυτές, καταναλώσεις έως 2.000Kwh το μήνα έχουν συνήθως όλα τα γραφεία και μικρές επιχειρήσεις (π.χ. μικρές καφετέριες κ.λπ.). Κατανάλωση πάνω από 2.000Kwh το μήνα μπορεί να έχει μια μεγάλη καφετέρια, ένας φούρνος, ένα εμπορικό κέντρο (κοινόχρηστο ρεύμα), ενδεχομένως ένα κομμωτήριο κ.λπ.

Στους χαμένους και τα αρτοποιεία, καθώς πλέον δεν συγκαταλέγονται συλλήβδην και ανεξαρτήτως παροχής ισχύος στους επιδοτούμενους με το υψηλότερο ποσό.

Ερχονται τα χαμένα αναδρομικά

Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες επιχειρήσεις – πάνω από ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις – που χάνουν από το κλιμακωτό σύστημα επιδοτήσεων έχουν να περιμένουν μέσα στον Οκτώβριο ή το αργότερο τον Νοέμβριο τα αναδρομικά από τις «έξτρα» επιδοτήσεις που έχουν ανακοινωθεί εδώ και μήνες, ωστόσο δεν έχουν πιστωθεί ακόμη καθώς η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομιισόν (DG COMP) απειλούσε να θέσει θέμα κρατικών ενισχύσεων.

Φαίνεται πως το κοινοτικό «πράσινο φως» άναψε τελικά και οι έξτρα επιδοτήσεις για το 9μηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2022 θα πιστωθούν στις εταιρείες ενέργειας για λογαριασμό των επιχειρήσεων – καταναλωτών τους το επόμενο διάστημα. Η διαδικασία αναμένεται να διευκρινιστεί με σχετική υπουργική απόφαση, ώστε οι πάροχοι να επιχορηγήσουν ανάλογα τους λογαριασμούς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι έξτρα επιδοτήσεις αφορούν το επιπλέον ποσό που ανακοινώνονταν κάθε μήνα για επιχειρήσεις με παροχές ισχύος μέχρι 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος.

Για παράδειγμα, για τον Σεπτέμβριο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA (εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία) και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίστηκε στα 604 ευρώ/MWh (89% της αύξησης). Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ορίστηκε στα 342 ευρώ/MWh.

Συνεπώς η «έξτρα» επιδότηση για τον Σεπτέμβριο ήταν 262 ευρώ/MWh. Τέτοια «έξτρα» επιδότηση ανακοινώθηκε πρώτη φορά για τις καταναλώσεις των μικρομεσαίων από τον Απρίλιο (35 εκατ. ευρώ) και μετά όπως και αναδρομικά για την περίοδο Ιανουάριο – Μάρτιο (75 εκατ. ευρώ).

Κάποιοι πάροχοι τις έχουν πιστώσει, αν και δεν έχουν εκταμιευθεί τα σχετικά κρατικά κονδύλια, ενώ χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις δεν τις έχουν δει ακόμη στους λογαριασμούς τους.

Δεν είναι σαφές αν τα αναδρομικά από τις έξτρα επιδοτήσεις – που φτάνουν πλέον στο 9μηνο – θα είναι αρκετά ώστε να «σβήσουν» τις επιβαρύνσεις από το κλιμακωτό σύστημα επιδοτήσεων που μπαίνει σε τροχιά τον Οκτώβριο, ωστόσο αυτό είναι κάτι που μένει να φανεί.

Οι επιβαρύνσεις από το νέο σύστημα
Πάντως και οι επιδοτήσεις Οκτωβρίου ακολουθούν το ίδιο σύστημα: μικρότερη επιδότηση για τους μεγάλους καταναλωτές (βιομηχανία) και μεγαλύτερη επιδότηση για τους μικρομεσαίους. Η διαφορά είναι πως τώρα οι μικρομεσαίοι δεν θα έχουν οριζόντια επιδότηση αλλά κλιμακωτή με 2 κλίμακες κατανάλωσης. Και για την κατανάλωση πάνω από τις 2.000KWh θα έχουν την μικρή επιδότηση της βιομηχανίας (ανεξάρτητα από το αν θα πετύχουν εξοικονόμηση ή όχι, καθώς εδώ δεν υπάρχει bonus εξοικονόμησης).

Συγκεκριμένα:

  • Για επιχειρήσεις με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh στον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 €/ΜWh. (80% της αύξησης).
  • Για επιχειρήσεις έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh.
  • Πλέον στους επιδοτούμενους με το υψηλό ποσό (398€/ΜWh) δεν συμπεριλαμβάνονται συλλήβδην «όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής» όπως ίσχυε τους προηγούμενους μήνες. Συνεπώς, ορισμένα αρτοποιεία, με παροχή ισχύος πάνω από 35KVa, θα πέσουν ανεξάρτητα κατανάλωσης στο επόμενο σκαλί επιδότησης των 230€/MWh.

Παραδείγματα
Σύμφωνα με τα παραδείγματα της «Η» το κλιμακωτό αυτό σύστημα επιδότησης μεταφράζεται ως εξής:

  • Μικρομεσαία επιχείρηση με μηνιαία κατανάλωση 500Kwh : Πλήρωσε τον Σεπτέμβριο 105€ και θα πληρώσει για την κατανάλωση Οκτωβρίου 112€. Η επιβάρυνση μένει στα ίδια επίπεδα.
  • Μικρομεσαία επιχείρηση με μηνιαία κατανάλωση 2.500Kwh : Πλήρωσε τον Σεπτέμβριο 520€ και θα πληρώσει για την κατανάλωση Οκτωβρίου 1.000€. Η επιβάρυνση είναι σχεδόν διπλάσια.

imerisia.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact