ΚΟΣΜΟΣ

Μαρόκο: Έξι νεκροί σε ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες

Προσπαθούσαν να φθάσουν στα Κανάρια νησιά

Έξι μετανάστες, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και ένα μωρό, πνίγηκαν χθες Πέμπτη ανοικτά του μαροκινού λιμανιού Σίντι Ίφνι (νότια), στην προσπάθεια να φθάσουν στα Κανάρια νησιά, στην Ισπανία, δήλωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ομάδες διάσωσης επενέβησαν όταν το σκάφος ανατράπηκε και διέσωσαν δέκα επιβάτες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι επίδοξοι μετανάστες ήταν όλοι από την περιοχή του Σίντι Ίφνι, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Τα Κανάρια νησιά, που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από τις αφρικανικές αρχές, αποτελούσαν στα μέσα της δεκαετίας του 2000 μία από τις κύριες οδούς παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Οι επίδοξοι μετανάστες αναχωρούν από το Μαρόκο ή τη Σενεγάλη, νοτιότερα.

Σήμερα, η πλειονότητα των μεταναστών που κατευθύνονται στην Ισπανία διαπλέουν κυρίως τη δυτική Μεσόγειο, στο ύψος των Στενών του Γιβραλτάρ. Οι προσπάθειες –διά ξηράς ή διά θαλάσσης– είναι εξίσου πολυάριθμες στο ύψος των ισπανικών θυλάκων Θέουτα και Μελίγια, βόρεια του Μαρόκου.

Ωστόσο η δυτικοαφρικανική διαδρομή μέσω του Ατλαντικού και των Καναρίων φαίνεται πως επανεργοποιήθηκε αφότου η διέλευση μέσω Λιβύης κατέστη πιο πολύπλοκη.

Η ευρωπαϊκή συνοριακή υπηρεσία Frontex κατέγραψε 1.531 διελεύσεις μεταναστών το 2018 μέσω αυτής της οδού (έναντι 421 το 2017), ενώ περίπου 57.000 μετανάστες έφθασαν διαπλέοντας τη Μεσόγειο (έναντι 23.063 το 2017), σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο.

Από τις αρχές του 2019, τουλάχιστον 8.056 μετανάστες έφθασαν διά θαλάσσης στην Ισπανία, επιβαίνοντας σε 286 σκάφη, σύμφωνα με έναν συνολικό απολογισμό που δημοσιοποίησε στις αρχές Ιουνίου το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών (6,6% λιγότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2018).

Στη Μεσόγειο, λιγότερο από το ένα τέταρτο των 1.000 και πλέον ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο ταξίδι από τη βόρεια Αφρική προς την Ισπανία από τις τις αρχές του 2018 έχουν βρεθεί, σύμφωνα με έκθεση της ισπανικής ΜΚΟ Caminando Fronteras που δημοσιοποίησε την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 952 μετανάστες εντοπίστηκαν νεκροί ή αγνοούνται στην περιοχή αυτή της Μεσογείου από τις αρχές του 2018.

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact