Μας πωλούσαν για δέκα ή δώδεκα δολάρια και με βίαζαν 10 άντρες
Το βλέμμα της 19χρονης μητέρας Άμσα Αλ Αλίγια κρύβει τη βία των τζιχαντιστών.
Ανήκει στην μειονότητα των Γιαζιντιτών.
Έχασε τον άνδρα της από τα πυρά τζιχαντιστών, ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από το χωριό τους στο βόρειο Ιράκ.
Έζησε σε σκλαβοπάζαρο στη Μοσούλη.
Την πήρε σπίτι του για ένα μήνα ο τοπικός ηγέτης των τζιχαντιστών.
Απέδρασε με τη βοήθεια Σιιτών.
«Μια γυναίκα από τη μειονότητα των Γιαζιντιτών δόθηκε σε δέκα άντρες του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους των τζιχαντιστών. Μας πωλούσαν για δέκα ή δώδεκα δολάρια. Ποιός μπορεί να δεχθεί μια τέτοια συμπεριφορά; Μπορεί να το δεχθεί ο Θεός; Είναι ντροπή να βιάζεις μια γυναίκα, αλλά όταν μια γυναίκα βιάζεται από δέκα άντρες, τί είναι; Είναι ζώα, δεν είναι άνθρωποι. Εξαιτίας τους φοβάμαι διαρκώς», λέει συγκλονισμένη από όλα όσα έζησε.
Σε έκθεση του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου γίνεται λόγος για σφαγές, βιασμούς και απαγωγές γυναικών από τους τζιχαντιστές.
Κάποιες από τις γυναίκες ομήρους κατάφεραν να βρουν κινητά τηλέφωνα και επικοινώνησαν με τους οικείους τους.
«Πριν από τρεις ημέρες μίλησα με τη μητέρα μας. Έχει θάψει το κινητό της τηλέφωνο για να μην το βρει κανένας. Οι τζιχαντιστές το ψάχνουν. Αν το βρουν, πυροβολούν στο κεφάλι. Νομίζω ότι βρήκαν το κινητό τηλέφωνο της αδελφής μου, διότι δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μας εδώ και δώδεκα ημέρες», περιγράφει μια νεαρή που αναμένει νέα από τα συγγενικά της πρόσωπα.
Υπολογίζεται πως περίπου 700 γυναίκες, που προέρχονται κυρίως από μειονότητες στο Ιράκ βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών.
Συχνά τις χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα.