ΚΟΣΜΟΣ

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η εθνική επέτειος στο Μόντρεαλ

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στο Μόντρεαλ η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, χθες ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου.

Η θεία λειτουργία και η δοξολογία υπέρ των πεσόντων στο αλβανικό μέτωπο τελέστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, πρωτοστατούντος του ιερατικού προϊσταμένου π. Παναγιώτη Σαλατέλη.

Ακολούθησε γεύμα για την εθνική επέτειο στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο όπου δόθηκαν τιμητικοί έπαινοι στη δημοτική σύμβουλο Μαίρη Ντέρος για τη συμμετοχή της στα κοινά για δεκαπέντε χρόνια, στην Ιωάννα Τσουμπλέκα για την προσφορά της στους ηλικιωμένους, μέσω του συλλόγου «Φιλία» και στον Λευτέρη Μιχαηλίδη για την 50ετή συνεισφορά του στο σύλλογο Ποντίων του Μόντρεαλ.

Έγιναν απαγγελίες ποιημάτων και ερμηνεύθηκαν τραγούδια του έπους του ’40 από μαθητές των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, ενώ η χορωδία των σχολείων τραγούδησε τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και του Καναδά.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ, Νικόλας Σιγάλας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Με την 28η Οκτωβρίου δεν εορτάζουμε την ολοκλήρωση ενός αγώνα, την ευτυχή κατάληξη μιας στρατιωτικής αναμέτρησης, τον τερματισμό ενός πολέμου. Εμείς εορτάζουμε την επέτειο της έναρξης του πολέμου, το “Όχι” ως στάση ζωής ενός ολόκληρου λαού. Εορτάζουμε έναν τρόπο της ύπαρξης, ελεύθερο και ανεξάρτητο. Σημαίνουμε την αρχή της ζωής μας, της ανυπότακτης κι αυθύπαρκτης πορείας μας. Η πατρίδα μας, σήμερα, συνεχίζει να περνά από συμπληγάδες, αναμετρώμενη με αόρατους, μη ταυτοποιήσιμους αντιπάλους (αγορές, δήθεν ειδικούς, κερδοσκόπους, κλπ) και ορατούς, αλλά συχνά αμείλικτους συμμάχους- εταίρους».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος της περιοχής Ράσελ Κόουπμαν, ο βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης του Κεμπέκ, Τζέρι Σκλαβούνος, η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Ντέρος και άλλοι επίσημοι.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact