ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα… καραντίνας: Τι θα συμβεί άμεσα στην Ελλάδα αν ο Πούτιν κλείσει και τον Turk Stream

Oι τελευταίες εξελίξεις παραπέμπουν σε παρτίδα πόκερ από το Κρεμλίνο που κλείνοντας τις στρόφιγγες του Nord Stream 1, στραγγαλίζει ενεργειακά τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης

Οσο βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στη Ρωσία και την υπόλοιπη Ευρώπη με το φυσικό αέριο να αποτελεί το μεγαλύτερο «όπλο» στα χέρια του Βλαντίμιρ Πούτιν έναντι στις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόσο η ΕΕ αναζητά άμεσες λύσεις για να βγει ζωντανή από την ενεργειακή μάχη στον προσεχή δύσκολο χειμώνα.

Oι τελευταίες εξελίξεις παραπέμπουν σε παρτίδα πόκερ από το Κρεμλίνο που κλείνοντας τις στρόφιγγες του Nord Stream 1, στραγγαλίζει ενεργειακά τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης.

Η Κομισιόν έστω και αργά, δείχνει να ενστερνίζεται την ελληνική πρόταση για άμεση αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με την τιμή του φυσικού αερίου με την επιβολή πλαφόν στις τιμές. Παράλληλα, η απόφαση της G7 για ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο δείχνει να είναι επίσης προς τη σωστή κατεύθυνση κάτι που συζητήθηκε και στην ελληνική σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου.

Ταυτόχρονα συνεδρίασε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και παρουσία κυβερνητικών στελεχών στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να γίνει μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης που διαμορφώνεται.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Όπως είναι φυσικό, αυτό που φοβίζει την Αθήνα είναι το ορατό πλέον ενδεχόμενο, η Ρωσία να διακόψει εκτός από το Nord Stream 1 που εφοδιάζει με φυσικό αέριο τη Βόρεια Ευρώπη, και τον αγωγό από τον οποίον τροφοδοτείται η Ελλάδα, τον Turk Stream. Να κόψει δηλαδή τις παραδόσεις στην Ελλάδα, όπως έκανε στην Βουλγαρία.

Αν αυτό συμβεί, τότε θα μιλάμε για ένα νέο, εξαιρετικά δύσβατο τοπίο. Ακόμα, όμως, κι αν ο Ρώσος Πρόεδρος δεν κλείσει τον Turk Stream, οι τιμές θα εκτιναχθούν. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα θα πρέπει να εναρμονιστεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για δραστική μείωση των ενεργειακών αναγκών καταναλωτών και επιχειρήσεων με «κόφτη», όπως για παράδειγμα στη Γερμανία όπου στο δημόσιο κόβεται το ζεστό νερό στις βρύσες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου και συζητήθηκε η επικαιροποίηση όλων των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact