ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα… καραντίνας: Τι θα συμβεί άμεσα στην Ελλάδα αν ο Πούτιν κλείσει και τον Turk Stream

Oι τελευταίες εξελίξεις παραπέμπουν σε παρτίδα πόκερ από το Κρεμλίνο που κλείνοντας τις στρόφιγγες του Nord Stream 1, στραγγαλίζει ενεργειακά τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης

Οσο βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στη Ρωσία και την υπόλοιπη Ευρώπη με το φυσικό αέριο να αποτελεί το μεγαλύτερο «όπλο» στα χέρια του Βλαντίμιρ Πούτιν έναντι στις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόσο η ΕΕ αναζητά άμεσες λύσεις για να βγει ζωντανή από την ενεργειακή μάχη στον προσεχή δύσκολο χειμώνα.

Oι τελευταίες εξελίξεις παραπέμπουν σε παρτίδα πόκερ από το Κρεμλίνο που κλείνοντας τις στρόφιγγες του Nord Stream 1, στραγγαλίζει ενεργειακά τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης.

Η Κομισιόν έστω και αργά, δείχνει να ενστερνίζεται την ελληνική πρόταση για άμεση αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με την τιμή του φυσικού αερίου με την επιβολή πλαφόν στις τιμές. Παράλληλα, η απόφαση της G7 για ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο δείχνει να είναι επίσης προς τη σωστή κατεύθυνση κάτι που συζητήθηκε και στην ελληνική σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου.

Ταυτόχρονα συνεδρίασε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και παρουσία κυβερνητικών στελεχών στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να γίνει μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης που διαμορφώνεται.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Όπως είναι φυσικό, αυτό που φοβίζει την Αθήνα είναι το ορατό πλέον ενδεχόμενο, η Ρωσία να διακόψει εκτός από το Nord Stream 1 που εφοδιάζει με φυσικό αέριο τη Βόρεια Ευρώπη, και τον αγωγό από τον οποίον τροφοδοτείται η Ελλάδα, τον Turk Stream. Να κόψει δηλαδή τις παραδόσεις στην Ελλάδα, όπως έκανε στην Βουλγαρία.

Αν αυτό συμβεί, τότε θα μιλάμε για ένα νέο, εξαιρετικά δύσβατο τοπίο. Ακόμα, όμως, κι αν ο Ρώσος Πρόεδρος δεν κλείσει τον Turk Stream, οι τιμές θα εκτιναχθούν. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα θα πρέπει να εναρμονιστεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για δραστική μείωση των ενεργειακών αναγκών καταναλωτών και επιχειρήσεων με «κόφτη», όπως για παράδειγμα στη Γερμανία όπου στο δημόσιο κόβεται το ζεστό νερό στις βρύσες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου και συζητήθηκε η επικαιροποίηση όλων των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact