ΚΟΣΜΟΣ

Μισό δισ. ευρώ στοιχίζει το σχέδιο «εξαρχαϊσμού» των Σκοπίων

Είναι γνωστό και ως σχέδιο «Σκόπια 2014»

Στο αστρονομικό, για τα δεδομένα της οικονομίας της ΠΓΔΜ, ποσό των 570 εκατ. ευρώ έχει ανέλθει το κόστος του πολύκροτου σχεδίου της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι για την ανάπλαση – μνημειοθέτηση της πλατείας των Σκοπίων, γνωστό και ως σχέδιο «Σκόπια 2014», σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το δημοσιογραφικό ερευνητικό δίκτυο «Balkan Investigative Reporting Network» (BIRN).

Αρχικά, το κόστος του σχεδίου αυτού, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται το 2010 και είχε ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2014, χωρίς ακόμη να έχει τελειώσει, προβλεπόταν να φθάσει τα 80 εκατ. ευρώ. Όμως στη διάρκεια προστέθηκαν και άλλα έργα, τα οποία κρίθηκαν απαραίτητα, με αποτέλεσμα το κόστος του να ανέλθει στα 570 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός ότι το κόστος των σχεδίου «Σκόπια 2014»  ξεπέρασε κατά πολύ το αρχικό προβλεπόμενο των 80 εκατ. ευρώ γνωστοποίησε, τον Απρίλιο του 2013, η η υπουργός Πολιτισμού της χώρας Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα- Μίλεφσκα, η οποία είχε δηλώσει ότι το κόστος είχε ανέλθει, μέχρι τότε, στα 207 εκατ. ευρώ.

Τελικά, σύμφωνα με την έρευνα του BIRN, η οποία διήρκησε οχτώ μήνες και βασίζεται σε στοιχεία των Αρχών της ΠΓΔΜ σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες και τα οποία δεν αμφισβητούνται, το κόστος του σχεδίου «Σκόπια 2014» ανήλθε στα 570 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο «Σκόπια 2014» περιλαμβάνει ανέγερση δημόσιων κτιρίων σε ρυθμούς μπαρόκ και νεοκλασικισμού και τοποθέτηση μνημείων και αγαλμάτων στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων (όπως του Μ. Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β΄).

Το σχέδιο αυτό είναι ένα από τα αμφιλεγόμενα έργα της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και έχει διχάσει πολιτικά κόμματα, ειδικούς και κοινή γνώμη, σχετικά με την αισθητική και τη χρησιμότητά του.

Ο ίδιος ο Νίκολα Γκρούεφσκι έχει υπεραμυνθεί τόσο της αισθητικής του σχεδίου “Σκόπια 2014”, λέγοντας ότι αυτό έχει προσδώσει στην πρωτεύουσα της χώρας κάλλος και έκφραση, όσο και του αναπτυξιακού χαρακτήρα του, σημειώνοντας ότι τα έργα δημιούργησαν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, έδωσαν ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας και συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού ξένων τουριστών στα Σκόπια.

Η αντιπολίτευση αμφισβητεί έντονα το «φαραωνικής σύλληψης», όπως το χαρακτηρίζει, περιεχόμενο του σχεδίου και καταλογίζει στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι «ιδεολογική μονομέρεια», στη γραμμή του αποκαλούμενου «εξαρχαϊσμού», με στόχο την «αλλοίωση της ιστορίας της χώρας».

Παράλληλα, τονίζει ότι για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού ξοδεύονται τεράστια ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact