ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας: Σχέδιο αποχώρησης 12.000 προσφύγων από τη Μυτιλήνη

«Στα άλλα νησιά, το πλάνο μας είναι να μη γίνουν Μυτιλήνη»

Να αποχωρήσουν μέσα στο επόμενο τετραήμερο συνολικά 12.000 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη σχεδιάζει ο υπηρεσιακός υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας μιλώντας σήμερα το πρωί στο Mega. Όπως επισήμανε ακόμη, στόχος είναι η αποκατάσταση μιας ισορροπίας ώστε να καταστεί διαχειρίσιμη η κατάσταση στο νησί με τους νεοεισερχόμενους.

«Εάν το πλάνο μας πάει σωστά, το πλάνο είναι για 12.000 ανθρώπους, μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά για 7-8 χιλιάδες ανθρώπους μέσα στο επόμενο τετραήμερο. Έρχονται κάθε μέρα, είναι ένα ποτάμι, αλλά νομίζουμε ότι θα μπορέσουμε μετά να αποκαταστήσουμε μια ισορροπία που θα είναι διαχειρίσιμη», σημείωσε ο υπουργός.

Ο υπηρεσιακός υπουργός έκανε λόγο για «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω των προσφυγικών ροών», σημειώνοντας ότι η Μυτιλήνη είναι «η αιχμή του δόρατος».

Ανέφερε ότι ήδη έχουν μπει πολλά καράβια, «δυο, τρεις, τέσσερις την ημέρα ώστε να μετακινηθούν οι πρόσφυγες από εκεί να απαλυνθεί το νησί, έχουμε στείλει προσωπικό για να αυξηθούν οι ταυτοποιήσεις και να μπορούν να φύγουν γιατί είναι μια υποχρέωσή μας απέναντι στην ΕΕ».

Ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι «ο μόνος τρόπος να βοηθηθούν οι πρόσφυγες στη Μυτιλήνη είναι να μειωθεί ο όγκος τους, αυτό γίνεται ήδη» και πως «για να μπορείς να διαχειριστείς τις συνεχώς αυξανόμενες ροές πρέπει να δημιουργήσεις μια σταθερότητα σε αυτή τη βάση», κάτι που όπως είπε αν γίνει θα μπορούν να αντιμετωπιστούν οι νέες αφίξεις.

«Πιστεύουμε ότι στις επόμενες 4-5 μέρες η Μυτιλήνη θα ξαναπειστεί ότι μπορεί να αντέξει», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι δραματική αλλά όχι ακόμα εκτός ελέγχου. «Νομίζω προσωπικά ότι θα προλάβουμε να κάνουμε κάτι πριν τεθεί εκτός ελέγχου», εκτίμησε.

Ανέφερε παράλληλα ότι για όλα τα νησιά έχουν μπει καράβια αλλά στα άλλα νησιά δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα, «είναι ένα πρόβλημα που μπορείς να το διαχειριστείς». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «στα άλλα νησιά το πλάνο μας είναι να μη γίνουν Μυτιλήνη».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact