ΚΟΣΜΟΣ

Μπαρνιέ: «Ο κίνδυνος άτακτου Brexit δεν έχει εξαλειφθεί»

«Θα είναι δύσκολες και απαιτητικές διαπραγματεύσεις»

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως η Ένωση θα δώσει στη Βρετανία μετά το Brexit τόση πρόσβαση στην ενιαία αγορά της όση θα δικαιολογεί η εξασφάλιση εκ μέρους του Λονδίνου ότι οι κανόνες και οι προδιαγραφές της ΕΕ τηρούνται.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε πως η πρόσβαση θα είναι «αναλογική» και πως ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ενδέχεται να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο μιας νέας εμπορικής σχέσης με μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις.

«Θέλουμε να έχουμε στέρεες εγγυήσεις για ίσους όρους», δήλωσε ο Μπαρνιέ. «Θα παρακολουθούμε στενά και θα είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στα … κοινωνικά δικαιώματα, την περιβαλλοντική προστασία, την κρατική βοήθεια και προφανώς τα ζητήματα φορολόγησης».

«Θα είναι δύσκολες και απαιτητικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε προσθέτοντας πως θα υπάρχει εξαιρετικά λίγος χρόνος για να διεξαχθεί η διαπραγμάτευση μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία μετά το Brexit και πριν από το τέλος του 2020.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε πως στο τέλος του 2020 οι πλευρές θα χρειασθεί να επανεκτιμήσουν αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εκπονηθεί μια νέα συμφωνία κατά τη μεταβατική περίοδο που προβλέπεται μετά το Brexit.

Ο ευρωπαίος διαπραγματευτής σημείωσε πάντως ότι ο κίνδυνος μιας χαοτικής αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία διαζυγίου εξακολουθεί να υφίσταται.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε πως αυτή μπορεί να συμβεί στο τέλος Ιανουαρίου, αν το βρετανικό κοινοβούλιο δεν επικυρώσει τη συμφωνία για το Brexit.

Θα μπορούσε επίσης να συμβεί στο τέλος της μεταβατικής περιόδου που προβλέπεται μετά το Brexit μέχρι το τέλος του 2020, αν δεν συμφωνηθεί μέχρι τότε μια νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και δεν συμφωνηθεί επίσης να αφιερωθεί επιπλέον χρόνος για να επιτευχθεί η συμφωνία αυτή.

«Ο κίνδυνος να συμβεί το Brexit χωρίς συμφωνία εξακολουθεί να υφίσταται», δήλωσε ο Μπαρνιέ στην ομιλία του στις Βρυξέλλες. «Εξακολουθεί να είναι ανάγκη να προετοιμασθούμε».

«Σε όλα τα κράτη μέλη, υπάρχει μεγάλη διαφορά στην προετοιμασία ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν είναι ώρα για αυταρέσκεια. Η δουλειά ιδιαίτερα με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να συνεχισθεί», πρόσθεσε ο ευρωπαίος διαπραγματευτής.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact