ΕΛΛΑΔΑ

«Μπλόκο» παντού από την Παρασκευή: Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες

Σε ευθεία σύγκρουση οδηγείται η σχέση αγροτών και κυβέρνησης, καθώς η πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (18/12) στον Λευκώνα Σερρών έβγαλε «λευκό καπνό» για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Οι αγρότες δηλώνουν ανικανοποίητοι από τις κυβερνητικές εξαγγελίες και αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους άμεσα, στέλνοντας όμως παράλληλα μήνυμα κατανόησης προς τους πολίτες ενόψει των γιορτών.

Κλείνουν και οι παράδρομοι την Παρασκευή

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, από αύριο Παρασκευή (19/12) στις 14:00 το μεσημέρι, τα μπλόκα θα «σφίξουν» τον κλοιό, κλείνοντας όχι μόνο τους κεντρικούς άξονες αλλά και τις παρακαμπτήριες οδούς σε όλη τη χώρα.

«Μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι να υπάρξει ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Πρέπει να δώσουν άμεσες λύσεις και προοπτική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Ο ίδιος τόνισε πως η πίεση προς την κυβέρνηση είναι μονόδρομος, υποστηρίζοντας πως «τα χρήματα υπάρχουν, αλλά δεν τα δίνουν στους αγρότες».

Εξαίρεση για τη δίκη των Τεμπών και «δώρο» τα διόδια

Παρά την κλιμάκωση, οι αγρότες έδειξαν αντανακλαστικά σε κοινωνικά ζητήματα. Όπως διευκρινίστηκε, το πρωί της Παρασκευής η διέλευση στα μπλόκα θα παραμείνει ανοιχτή λόγω της διεξαγωγής της δίκης για την τραγωδία των Τεμπών στη Λάρισα, ως ένδειξη σεβασμού.

Επιπλέον, σε μια κίνηση καλής θέλησης προς τους ταξιδιώτες, το Σαββατοκύριακο οι αγρότες θα σηκώσουν τις μπάρες στα διόδια σε σημεία όπου δεν υπάρχουν μπλόκα. «Θέλουμε να βοηθήσουμε στη μετακίνηση των ταξιδιωτών σε όλη τη χώρα, για να μην πληρώνουν τα πανάκριβα διόδια», εξήγησε ο κ. Μαρούδας.

Τι θα γίνει με τις γιορτές και το ραντεβού με τον Πρωθυπουργό

Στο τραπέζι της σύσκεψη έπεσε και το θέμα των Χριστουγέννων. Η απόφαση ήταν ξεκάθαρη: Τις ημέρες των γιορτών δεν θα γίνουν αποκλεισμοί δρόμων. «Όλοι πρέπει να κάνουμε γιορτές στα σπίτια μας», ανέφεραν οι εκπρόσωποι των μπλόκων, δίνοντας ραντεβού για επανεξέταση της στάσης τους μετά την ανάπαυλα.

Ωστόσο, το κλίμα για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι βαρύ. Ο Γιάννης Τουρτούρας από το μπλόκο του Προμαχώνα ξεκαθάρισε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό». Όπως είπε, «το καρπούζι και το μαχαίρι τα έχει η κυβέρνηση. Είναι αγώνας επιβίωσης για εμάς».

Για το κρίσιμο τελωνείο του Προμαχώνα, όπου οι ουρές από νταλίκες είναι καθημερινό φαινόμενο, οι αποφάσεις θα ληφθούν από την τοπική γενική συνέλευση του μπλόκου.

«Μας εμπαίζουν»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κώστας Ανεστίδης από το μπλόκο των Μαλγάρων, ο οποίος μίλησε για εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης. «Κλιμάκωση μέχρι τη Δευτέρα όπως μπορεί το κάθε μπλόκο και την Τρίτη ανοίγουμε και τα δύο ρεύματα για να πάει ο κόσμος στα σπίτια του», τόνισε.

Πάντως, στα Μάλγαρα αναμένεται να κλείσει το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, ως μέρος της πίεσης που ασκείται πριν την εορταστική «ανακωχή».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact