ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα βόμβα από την Τρόικα: Ζητάει να αποσυρθεί η διάταξη για τη ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις

Νέο… χαστούκι φαίνεται πως έριξαν οι δανειστές στην κυβέρνηση, καθώς λίγες ώρες πριν από την καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης, μια επιστολή της Τρόικα έβαλε «φωτιά» στο Μαξίμου.

Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή», οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, ενώ, το ίδιο φέρεται να ζητούν και για τις προτάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια.

Οι επικεφαλής της Τρόικα εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015. Το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Εκτός από τη ρύθμιση οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, που έχει ήδη ψηφιστεί και είναι νόμος του κράτους, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναφέρονται και στη ρύθμιση Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω διαγραφή των προσαυξήσεων από οφειλές στο Δημόσιο για όσους θελήσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες.

Μάλιστα, η Τρόικα στην επιστολή της επισημαίνει ότι αν και οι ρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Εκνευρισμός και ανησυχία στο Μαξίμου

Οι εκτιμήσεις για το κόστος και η απαίτηση της Τρόικα, σύμφωνα με την εφημερίδα, προκάλεσαν εκνευρισμό στην κυβέρνηση, η οποία, στην παρούσα φάση, δεν δείχνει διατεθειμένη να αποσύρει τις ρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο θα ήταν και καταστροφικό πολιτικά, καθώς, η ρύθμιση, εκτός του ότι έχει ψηφιστεί, αποτέλεσε τη ναυαρχίδα των υποσχέσεων του Μαξίμου και κυρίως του πρωθυπουργού, ο οποίος, από τη ΔΕΘ και μετά, την… ανακοίνωνε σχεδόν σε κάθε ομιλία του.

Το Γενικό Λογιστήριο «τρέχει» εκ νέου τις δικές του εκτιμήσεις για την επίπτωση των ρυθμίσεων στα έσοδα, προκειμένου κατά τις διαπραγματεύσεις να αποδείξει ότι η εκτίμηση της τρόικας είναι υπερβολική.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι οι υπερβολές της τρόικας είναι μέρος της διαπραγματευτικής τακτικής της ενόψει της επικείμενης αξιολόγησης. Βάζει, δηλαδή, στο τραπέζι το μεγάλο δημοσιονομικό κενό προκειμένου να ασκήσει πιέσεις και θα το συρρικνώσει στη συνέχεια, εάν η κυβέρνηση δεχθεί να εφαρμόσει άλλες μεταρρυθμίσεις.

Η άποψη του ΔΝΤ και τα… ανταλλάγματα που ίσως ζητήσουν οι δανειστές

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ΔΝΤ θεωρεί ότι ούτως ή άλλως, ακόμη και χωρίς τις επιπτώσεις από τη ρύθμιση στα έσοδα από φόρους και εισφορές, πως το δημοσιονομικό κενό είναι τόσο μεγάλο -περί τα 2 δισ. ευρώ- που δεν μπορεί να καλυφθεί με μέτρα. Γι’ αυτό έχει προτείνει στην κυβέρνηση να ζητήσει την αλλαγή δημοσιονομικών στόχων. Για την ακρίβεια προτείνει να παραμείνει ο στόχος για δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων έως 4,5% του ΑΕΠ, αλλά να επιτευχθεί αυτό ένα με δύο χρόνια αργότερα και όχι το 2016, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Ετσι, η δημοσιονομική προσαρμογή θα γίνει με ηπιότερο ρυθμό. Μάλιστα, αυτή την άποψη φέρεται να συμμερίζεται πλέον και ο άλλος «σκληρός» της τρόικας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η κυβέρνηση, όμως, δεν είναι ακόμη έτοιμη για κάτι τέτοιο, καθώς φοβάται ότι η ικανοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος δεν θα είναι «δωρεάν», δηλαδή οι πιστωτές θα ζητήσουν ως «αντάλλαγμα» μεταρρυθμίσεις, στις οποίες δεν μπορεί να συμφωνήσει προεκλογικά.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact