ΚΟΣΜΟΣ

Νικητής στην Αϊόβα ο Μπούτιτζετζ, ανακαταμέτρηση ζητεί η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών

Οριακή η διαφορά του με τον Μπέρνι Σάντερς

Εντελώς οριακά μεν αλλά στην πρώτη θέση ήρθε ο Πιτ Μπούτιτζετζ στην πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψήφιου ή της υποψήφιας των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της διαδικασίας που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, από την πολιτειακή επιτροπή του κόμματος στην Άιοβα.

Με το 100% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, ο 38χρονος πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνας συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό των πολιτειακών αντιπροσώπων στο εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών, ποσοστιαία το 26,2%, δεύτερος ήρθε ο προοδευτικός γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς με το 26,1%, τρίτη ήταν η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν με 18%, μόλις τέταρτος ήρθε ο 77χρονος πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν — παρά την καλή εικόνα του στις δημοσκοπήσεις — με 15,8%, ενώ η γερουσιαστής Έιμι Κλόμπουτσαρ τερμάτισε πέμπτη στην πρώτη αυτή κούρσα με 12,3%.

Η νίκη του Μπούτιτζετζ, που εάν κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα γινόταν ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος πρόεδρος των ΗΠΑ, θεωρήθηκε από πολλούς αναλυτές ότι αλλάζει τη δυναμική σε αυτό το ακόμα πολύ πρώιμο στάδιο της κούρσας. Για πολλούς, θέτει υπό αμφισβήτηση την καλή εικόνα του Μπάιντεν, όπως τονίζει το ΑΜΠΕ.

Πάντως ο πρόεδρος της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών Τομ Περέζ, έπειτα από σωρεία δημοσιευμάτων και όργιο φημών περί ασυνεπειών στα αποτελέσματα και προβλημάτων στο ειδικό λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για την καταμέτρηση, έδωσε εντολή στον κομματικό μηχανισμό να προχωρήσει άμεσα σε ανακαταμέτρηση. Χαρακτήρισε τη διαδικασία αυτή απαραίτητη για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των κομματικών μελών και της ευρύτερης κοινής γνώμης στη διαδικασία, μετά τις επικρίσεις που προκάλεσε το φιάσκο στην πολιτεία και τις λοιδορίες του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times, ανάλυση των αποτελεσμάτων αποκαλύπτει πολλά και σοβαρά λάθη καταμέτρησης.

Ο πρόεδρος της πολιτειακής επιτροπής Τρόι Πράις, ο οποίος βάλλεται πανταχόθεν για το φιάσκο της πολυαναμενόμενης διαδικασίας, ανέφερε ότι τα προβλήματα εντοπίστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα που καταγράφηκαν στο χαρτί για να «διορθωθούν τα σφάλματα».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact