ΚΟΣΜΟΣ

ΝΥ Times: Ο προϋπολογισμός πέρασε, αλλά η Ελλάδα κοιτάζει προς Βρυξέλλες και Πρόεδρο για τον Ιανουάριο

Εν μέσω διαδηλώσεων εκτός της βουλής, υψηλών τόνων εντός του κοινοβουλίου και αμφιβολιών από την πλευρά των δανειστών, ο προϋπολογισμός για το 2015 πέρασε, αλλά η Ελλάδα κοιτάζει τώρα προς τις Βρυξέλλες, αλλά και προς τον Ιανουάριο, οπότε και ενδέχεται να γίνουν οι προεδρικές εκλογές.

Κάπως έτσι αποτιμά η αμερικανική εφημερίδα New York Times τη ψηφοφορία της Κυριακής. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και δεν θα είναι εύκολες, αναφέρει η εφημερίδα, ενώ τα ερωτήματα για τις προοπτικές της χώρας από το τιμωρητικό πακέτο διάσωσης, παραμένουν. Μπορεί η πλειοψηφία να ενέκρινε τον προϋπολογισμό, μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να τον χαρακτήρισε « τον πρώτο ισορροπημένο των τελευταίων ετών», αλλά οι πολιτικές λιτότητας έχουν μειώσει το εισόδημα των νοικοκυριών, ενώ έχουν οδηγήσει το 26% του πληθυσμού στην ανεργία.

Ανεξάρτητα από τους αριθμούς, ο προϋπολογισμός παραμένει θεωρητικός, σημειώνει το άρθρο, καθώς δεν έχει εγκριθεί από την τριμερή των δανειστών. Η αισιοδοξία, δε, του πρωθυπουργού αποκρούστηκε -ομοίως- και από τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι βασικές διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένουν και έχουν να κάνουν με πρόσθετα μέτρα στο εργασιακό και το ασφαλιστικό, έτσι ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα που η Τρόικα βλέπει να παραμένει ανοιχτό. Από την άλλη, σημειώνει η εφημερίδα, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη η επόμενη ημέρα της Ελλάδα και το πέρασμά της από το μνημόνιο στην πιστωτική γραμμή. Αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, οι Έλληνες αξιωματούχοι αναμένουν να τους δοθεί πρόσθετη παράταση ενός μηνός, τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι προσβλέπουν σε μια εξάμηνη παράταση. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί το θέμα της προεδρικής εκλογής που είναι προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο, αλλά πολλές φήμες κατατείνουν πως θα επισπευσθεί για τον Ιανουάριο, έτσι ώστε ο Σαμαράς να αμβλύνει τις ανησυχίες των πιστωτών και των επενδυτών.

Για να καταλήξει η εφημερίδα: «Η συζήτηση πλέον έχει μετατοπισθεί σε μια πιθανή πιστωτική γραμμή που θα παρέχεται από τις Βρυξέλλες, με το ΔΝΤ να έχει εποπτικό ρόλο. Μια συμφωνία που θα γίνει κάτω από σκληρές συνθήκες».

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact