Πώς ενισχύονται Πολεμική Αεροπορία, Ναυτικό και Στρατός Ξηράς – Τα Rafale, τα F-16 Viper, οι νέες φρεγάτες και τα M-1117
Με τη συμφωνία για την απόκτηση των 18 μαχητικών Rafale να έχει πλέον ολοκληρωθεί και να απομένουν μόνο οι τελικές υπογραφές από τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών, το ελληνικό «Πεντάγωνο» προχωρά με ταχύτατες διαδικασίες στην ενίσχυση και των υπολοίπων Κλάδων.
Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά πλέον τα πανίσχυρα Rafale, αναβαθμίζει τα μαχητικά F-16 block 52+ σε Viper και παραλαμβάνει ανταλλακτικά για τα Mirage 2000-5. Παράλληλα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τα καλύτερα αεροσκάφη του κόσμου, τα F-35.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα προχωρήσει στην αγορά νέων φρεγατών, με τους Γάλλους και Αμερικανούς να είναι στην τελική ευθεία της κρίσιμης κούρσας για την αλλαγή των βασικών μονάδων κρούσης του ελληνικού Στόλου. Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας έρχεται με νέα βελτιωμένη πρόταση στην Αθήνα εντός τους Ιανουαρίου, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να προχωρούν άμεσα σε άνοιγμα όλων των φακέλων και στην τελική επιλογή της χώρας που θα αναλάβει να δημιουργήσει τη νέα ελληνική φρεγάτα.

Ταυτόχρονα, «τρέχει» η αγορά των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων Romeo. Πρόκειται για τα καλύτερα ελικόπτερα στον κόσμο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, εξοπλισμένα με sonar και ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας, συστήματα αυτοπροστασίας και μεγάλη αυτονομία. Με την αγορά των συγκεκριμένων ελικοπτέρων η Ελλάδα αποκτά σαφές προβάδισμα στον «αθόρυβο πόλεμο» του Αρχιπελάγους, με το συνολικό κόστος των Romeo να αγγίζει τα 295 εκ δολάρια.

Επίσης προχωρά η συμφωνία για απόκτηση 36 νέων γερμανικών τορπιλών βαρέως τύπου για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια Type 214, ενώ η συμφωνία προβλέπει και εκσυγχρονισμό μέρους των παλεών τορπιλών SUT τις οποίες ήδη διαθέτουν τα ελληνικά υποβρύχια από τη δεκαετία του ‘80.
Όσο για τον Στρατό Ξηράς, θα λάβει το σημαντικό μερίδιο που του αναλογεί, αφού αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων. Επισημαίνεται πως ο Στρατός Ξηράς διαθέτει ήδη υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέα «έξυπνα» όπλα προηγμένης τεχνολογίας ή και για αναβάθμιση των παλαιών.
Επίσης, άμεσα προχωρά η απόκτηση περισσοτέρων από 1.000 τεθωρακισμένων M1117.

Παράλληλα, ένα από τα οπλικά συστήματα είναι τα ισραηλινά αντιαρματικά βλήματα Spike, με την Ελλάδα να ενδιαφέρεται μάλιστα για την νεότερη έκδοση, την Spike NLOS, που είναι ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων και όχι μόνο αντιαρματικό, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες εξαιτίας και του μεγάλου βεληνεκούς του.

newsbomb





















