ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν προειδοποιεί Πούτιν: Δεν θα ανεχθώ Ρώσους στρατιώτες στα σύνορά μου

Σαφή προειδοποίηση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν απηύθυνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλώντας την Ρωσία να μην αναπτύξει στρατεύματα στα σύνορα της χώρας του με τη Συρία.

Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στην κατάψυξη μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικά αεροσκάφη, τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε την Μόσχα, μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί κινήσεων Ρώσων στρατιωτών στο αεροδρόμιο του Καμισλί.

«Το είπαμε εξ αρχής: δεν θα ανεχθούμε τέτοιους σχηματισμούς (στρατιωτών) κατά μήκος της ζώνης που εκτείνεται από τα σύνορα με το Ιράκ μέχρι τη Μεσόγειο», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι θα συζητήσει το θέμα στη συνάντηση που θα έχει αύριο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει ότι «μερικές δεκάδες» Ρώσοι στρατιώτες και μηχανικοί θεάθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο αεροδρόμιο του Καμισλί, που βρίσκεται απέναντι από την τουρκική πόλη Νουσαϊμπίν. Ο Ερντογάν στις δηλώσεις του επικαλέστηκε πληροφορίες που κάνουν λόγο για 200 Ρώσους στρατιώτες.

Το Καμισλί, μια πόλη οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους Κούρδοι, ελέγχεται από κοινού από τις τοπικές κουρδικές δυνάμεις και από τον στρατό του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μια πηγή προσκείμενη στην τουρκική κυβέρνηση διευκρίνισε σήμερα ότι η Άγκυρα παρακολουθεί “στενά” τις δραστηριότητες των Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με τη Συρία.

Την Πέμπτη, όταν ρωτήθηκε για την παρουσία των Ρώσων στην περιοχή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τουγκρούλ Τουρκές είπε ότι “οι ρωσικές μονάδες στο Καμισλί δεν μπορούν να συνιστούν απειλή για την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet άνδρες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έσκαψαν χθες χαρακώματα στη ναρκοθετημένη ζώνη στα τουρκοσυριακά σύνορα, στο ύψος της Νουσαϊμπίν. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι Ρώσοι αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων και στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού, επισκέφθηκαν πρόσφατα το Καμισλί.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact