ΚΟΣΜΟΣ

Ο γερμανικός Τύπος για την επίθεση στο Μόναχο: «Θέλουν να σκοτώσουν και να πεθάνουν στο φως της δημοσιότητας»

«Η υπερπληροφόρηση, τα smartphones και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τη μια πλευρά συμβάλλουν όταν σε αποτροπιαστικές περιπτώσεις (όπως αυτή του εμπορικού κέντρου του Μονάχου) μπορεί να διαπιστώσει κανείς αν τα αγαπημένα ή οικεία πρόσωπα βρίσκονται σε ασφάλεια.

Ωστόσο λιγότερο καθησυχαστικό είναι ότι ο πανικός και οι φήμες διαδίδονται μέσω αυτών πολύ γρηγορότερα από πριν. Οι υποτιθέμενες μαρτυρίες όλων των αυτοπτών μαρτύρων αλλάζουν όχι μόνο την αντίληψη περί των πραγμάτων, αλλά και το γεγονός. Ακόμα και ο ίδιος ο δράστης είναι στο facebook. Δυστυχώς είναι αυτή ακριβώς η υπερεπικοινωνία, αυτή η πιθανότητα για τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα, η οποία παρακινεί αυτού του είδους τους δράστες. Θέλουν να σκοτώσουν και να πεθάνουν στο φως της δημοσιότητας. Ποτέ δεν ήταν τόσο μεγάλη η σκηνή, ποτέ δεν ήταν το φως της δημοσιότητας τόσο φρικτό», διαπιστώνει η εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung.

Η Welt αποκρούει την κριτική η οποία ασκήθηκε στην καγκελάριο Μέρκελ για το αιματηρό γεγονός του Μονάχου, διότι δεν ήταν ακόμα σαφές εάν επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση: «Όσο σωστή και σημαντική ήταν η λεπτομερής ενημέρωση εξ αρχής, άλλο τόσο ήταν σωστή η επιφυλακτικότητα της καγκελαρίου, της οποίας το καθήκον δεν είναι να εκτιμά συγκεχυμένες καταστάσεις δημοσίως. Κατηγορήθηκε η Άνγκελα Μέρκελ ότι δεν πήρε θέση για το Μόναχο μετά την προσφορά βοήθειας στον «στενό εταίρο» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα. Όχι, η Μέρκελ περίμενε απλώς έως ότου ξεκαθαρίσουν τα πράγματα για το τι ακριβώς έγινε στο Μόναχο. Μετά, το μεσημέρι του Σαββάτου, μίλησε και βρήκε τις σωστές φράσεις, διότι ήξερε για ποιο πράγμα μιλούσε», επαινεί την γερμανίδα καγκελάριο η εφημερίδα.

Η Neue Osnabrücker Ζeitung σχολιάζει τις αντιδράσεις άλλων πολιτικών και βγάζει το εξής συμπέρασμα: «Οποία αμήχανη συζήτηση: Να γίνει πιο αυστηρή η νoμοθεσία για τα όπλα, να κινητοποιηθούν στρατιώτες. Με τέτοια αιτήματα αντιδρούν συχνά οι πολιτικοί όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με πράξεις βίας, όπως αυτή του αμόκ στο Μόναχο, τα οποία όμως δεν υπόσχονται πολλά, διότι η γερμανική νομοθεσία για τα όπλα είναι ήδη πολύ αυστηρή και ο στρατός είναι εκπαιδευμένος για να αποκρούει έξωθεν κινδύνους. Για την εσωτερική ασφάλεια όμως υπάρχει μια αστυνομία που λειτουργεί καλά, όπως απεδείχθη το Σαββατοκύριακο», επιχειρηματολογεί η εφημερίδα.

Η Badische Neue Νachrichten βγάζει ένα άλλο συμπέρασμα: «Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις σε τέτοιες πράξεις. Κανένας νόμος, κανένας κανόνας και καμία αστυνομία δεν μπορεί να εμποδίσει μια τέτοια πράξη. Αυτή η αλήθεια δεν είναι ευχάριστη διότι δεν δημιουργεί καμιά ασφάλεια. Είναι όμως αναγκαία και για να διαπιστωθεί ότι σε τέτοια θέματα δεν απαραίτητη η πολιτική αλλά οι πολίτες. Το Μόναχο κατέστησε σαφές ότι η κοινωνία σε κρίσιμες περιστάσεις μπορεί να αναπτύξει μεγάλη αλληλεγγύη και τεράστια συνοχή. Ανοικτές πόρτες, απλωμένα χέρια και λόγια παρηγοριάς μετριάζουν τον πόνο. Σωστή απάντηση στο μίσος ενός μεμονωμένου ατόμου είναι η ανθρωπιά των πολλών», καταλήγει η εφημερίδα της Καρλσρούης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact