ΕΛΛΑΔΑ

Ο κύβος ερρίφθη: Τα 2 νέα μέτρα ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων

Έτοιμη να κάνει τα επόμενα βήματα για να προστατευτεί ο ελληνικός πληθυσμός με τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού είναι η κυβέρνηση.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες, μετά τους άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, εξετάζεται να τεθεί σε ισχύ το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και από τους πολίτες ηλικίας άνω των 50 ετών.

Ταυτοχρόνως, προετοιμάζεται το έδαφος για να γίνουν μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι στο σύνολο του πληθυσμού ώστε να αρχίσει η κάμψη της επιδημιολογικής καμπύλης που παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί υψηλό αριθμό θυμάτων κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Σε πείσμα των αντιρρήσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διαφώνησε με την πρόβλεψη να συνοδεύεται η υποχρεωτικότητα από συνέπειες για όσους επιμένουν αρνητικά, δηλαδή από την επιβολή μηνιαίου προστίμου 100 ευρώ, η κυβερνητική αποφασιστικότητα έφερε ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν συμπληρωθεί το πρώτο τετραήμερο από την ανακοίνωση ότι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών έχουν προθεσμία ως τις 16 Ιανουαρίου για να κλείσουν το πρώτο ραντεβού τους σε εμβολιαστικό κέντρο, πάνω από 50.000 Ελληνες άνω των 60 ετών, που αντιστοιχούν στο 10% της συγκεκριμένης ηλιακής κατηγορίας, έσπευσαν να το κάνουν.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την επίσημη πλατφόρμα του εμβολιαστικού προγράμματος, την -αποκαλούμενη και «αναμνηστική»- τρίτη δόση έχει κάνει ήδη το 70% των ευπαθών ηλικιακών ομάδων, ενώ μόλις τις τελευταίες ημέρες έκλεισαν το ραντεβού τους άλλοι 40.000 συμπολίτες μας που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της κυβέρνησης και των ειδικών επιστημόνων να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Συνολικά στον ενήλικο πληθυσμό, δηλαδή στους άνω των 18 ετών, το ποσοστό των εμβολιασμένων με μία δόση έχει ξεπεράσει το 77%, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι κυμαίνονται λίγο πάνω από το 73%. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η χώρα μας υπολείπεται αρκετά από τις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, γεγονός που ίσως ερμηνεύει και την αυξημένη θνησιμότητα που παρατηρήθηκε το τελευταίο δίμηνο στην Ελλάδα.

Επίσης, δύο ακόμη μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να πετύχει τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού είναι και τα εξής:

Από τις 6 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου θα διατεθεί δωρεάν στους ενήλικους πολίτες -εμβολιασμένους και μη- ένα self test για να δουν την κατάσταση την οποία βρίσκονται, έτσι ώστε όσοι νοσούν να τεθούν σε καραντίνα στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων γιορτών οπότε μοιραία θα υπάρχουν συναθροίσεις στα περισσότερα σπίτια. Το ίδιο θα επαναληφθεί και από τις 3 Ιανουαρίου, έτσι ώστε να υπάρξει επανέλεγχος με τη χορήγηση ενός ακόμη δωρεάν self test για να διαπιστωθεί τυχόν διασπορά.

Στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα τα οποία θα ανοίξουν τις επόμενες μέρες θα μπορούν να εισέρχονται μόνον εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Για τα ανήλικα παιδιά, όπως γίνεται στους κλειστούς χώρους της εστίασης, η είσοδος θα επιτρέπεται με την επίδειξη αρνητικού rapid test.

Για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης δεν θα αρκεί το rapid test, αλλά θα πρέπει να γίνεται PCR μοριακός έλεγχος. Οταν κάποιος είναι θετικός είτε με self test είτε με rapid test θα μπαίνει σε καραντίνα, αλλά για να μπορεί να έχει πιστοποιητικό νόσησης θα χρειάζεται να κάνει PCR. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος για αυτούς που έχουν νοσήσει.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact