ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο νέος κατώτατος μισθός θα έχει το 8 μπροστά

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας μίλησε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1.

Ερωτηθείσα πότε θα εισηγηθεί για την αύξηση του κατώτατου μισθού, απάντησε: «Μέχρι τις 22 Μαρτίου θα γίνει η εισήγησή μου στο υπουργικό συμβούλιο, έτσι ώστε να αποφασιστεί ποια θα είναι η τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα αρχίσει ναι ισχύει από 1η Απριλίου. Σκοπός μας είναι να ξεκινήσει νωρίς, έτσι ώστε να ενσωματωθεί στην τουριστική περίοδο, να μπορέσει να ενσωματωθεί στους μισθούς που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις και επίσης να υπενθυμίσω ότι επηρεάζονται άλλα 19 επιδόματα από τον κατώτατο μισθό».

Το ύψος του κατώτατου μισθού
«Κανείς μας δεν γνωρίζει που θα φτάσει ο κατώτατος μισθός, κι αυτό γιατί είναι μια τριμερής συμφωνία. Εμείς έχουμε θέσει τον στόχο των 950€ στο τέλος της τετραετίας, θέλουμε η κλιμάκωση να είναι μοιρασμένη σωστά, έτσι ώστε να μην φτάσουμε την τελευταία χρονιά και ανέβει πολύ ο κατώτατος μισθός, για να μπορούμε να κρατήσουμε ένα κλίμα εργασιακής ειρήνης εργοδοτών – εργαζομένων, και αυτό που ξέρουμε είναι ότι σίγουρα ο κατώτατος μισθός θέλουμε να είναι υψηλότερος από τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

«Ο νέος κατώτατος θα έχει το 8 μπροστά, τώρα αν η αύξηση θα είναι το 4% ή θα είναι στο 6% ή αν θα είναι στο 7% είναι κάτι που περιμένουμε να δούμε ως εισηγήσεις από εργοδότες και εργαζομένους», σημείωσε.

Για τον νέο υπολογισμό του επιδόματος ανεργίας, είπε: «Το επίδομα ανεργίας πρέπει να έχει μια ανταποδοτικότητα ως προς τα χρόνια που κάποιος εισφέρει από το μισθό του και ως προς το ποσό που δίνει στο ταμείο ανεργίας κάθε χρονιά άρα θα βάλουμε αυτή την ανταποδοτικότητα με ένα ταβάνι και ένα προς τα κάτω όριο. Το άλλο στοιχείο που θα βάλουμε στο επίδομα ανεργίας να είναι και το στοιχείο της σταδιακής μείωσης. Σήμερα το επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται στο 55% του κατώτατου μισθού αυτό που θέλουμε είναι στο σύνολο να είναι στο ίδιο ποσό αλλά όταν κάποιος βγαίνει στην ανεργία να είναι ένα υψηλότερο ποσό του 55% που θα τον καλύπτει και σιγά-σιγά αυτό να βαίνει μειούμενο έτσι ώστε να έχει περισσότερο ανάγκη και κίνητρο να μπει στην αγορά εργασίας».

Αναφορικά με το ποσοστό ανεργίας, είπε: «Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε είναι ότι πλέον είμαστε το 8,9%».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact