ΕΛΛΑΔΑ

Ο οδηγός της Πυροσβεστικής για χριστουγεννιάτικο στολισμό: Τα «δεν» και τα «πρέπει» για την αποφυγή πυρκαγιάς [λίστα]

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο λύκειο της Νέας Ιωνίας Βόλου όταν ενώ στόλιζαν μαθητές καραβάκι για τις γιορτές των Χριστουγέννων ξαφνικά τυλίχτηκε στις φλόγες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες προς τους πολίτες για να μην παρουσιαστούν παρόμοια περιστατικά.

Σημειώνεται ότι η σημερινή πυρκαγιά ήταν μικρής εστίας και κατασβέστηκε γρήγορα,ωστόσο προκάλεσε πανικό εξ αιτίας του πυκνού καπνού.

Ειδικότερα για τα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά συνιστάται στους πολίτες:

  • Να χρησιμοποιούν πάντα φωτιστικά και διακοσμητικά προϊόντα που φέρουν πιστοποίηση καταλληλότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Να επιθεωρούν τουλάχιστον μια φορά το χρόνο τα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά σας για διαρροές, κοψίματα, ή καμένες λάμπες καθώς και το φις για καλή προσαρμογή με την πρίζα για την αποφυγή σπινθηρισμών
  • Να ακολουθούν  πιστά τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή για την τοποθέτηση των φωτιστικών, καθώς κάποια είναι κατασκευασμένα για εσωτερική ή εξωτερική χρήση, αλλά  όχι και για τα δύο
  • Αν σκοπεύουν να στολίσουν με φωτιστικά και εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας, να το κάνουν πάντα κατά τη διάρκεια της μέρας για να μπορούν να βλέπουν τυχόν φθορές στις καλωδιώσεις ή υγρασία που μπορεί να έχει εισχωρήσει στις επαφές. Αν έχουν επαφή με μεταλλικά αντικείμενα μην τα ανάψουν μέχρι να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και λειτουργούν κανονικά.
  • Να ελέγξουν τα volt των φωτιστικών με αυτά της πρίζας καθώς και σημάνσεις του ΕΛΟΤ για βεβαίωση ελέγχου από αρμόδιο εργαστήριο.
  • Να μην αφήνουν  τα φωτιστικά να ακουμπούν σε υλικά που πιάνουν εύκολα φωτιά όπως χαρτιά ή υφάσματα κ.α.

Σχετικά με το χριστουγεννιάτικο δέντρο η Πυροσβεστική συμβουλεύει τους πολίτες:

  • Το χριστουγεννιάτικο  δέντρο να το τοποθετούν κάπου που να τους ικανοποιούν σαν θέση, αλλά θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το τζάκι ή άλλες εστίες και να έχει και την απαιτούμενη ασφάλεια σε ότι αφορά την στήριξη του και να μην είναι σε επαφή με άλλα αντικείμενα του χώρου ή να φράσσει εξόδους του σπιτιού.
  • Αν στολίσουν «φυσικό» δέντρο να προσέξουν να μην είναι ξεραμένο και να προσπαθήσουν να το διατηρούν υγρό με συχνό πότισμα.
  • Εάν αγοράσουν τεχνητό δέντρο, να βεβαιωθούν πως φέρει πιστοποίηση ότι είναι κατασκευασμένο από  βραδυφλεγή υλικά.

Τα στελέχη της Πυροσβεστική επισημαίνουν πως «τα παιδιά μαγεύονται από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και δεν θα πρέπει ποτέ να τα αφήνετε να παίζουν χωρίς επιτήρηση κάτω από αυτό. Αναπτήρες, σπίρτα, καλώδια, πρίζες και φωτάκια θα πρέπει να μην είναι προσεγγίσιμα από τα παιδιά. Για να αποφύγετε ανατροπές ή τραυματισμούς, μπορείτε να κόψετε τα χαμηλότερα κλαδιά ή να το στερεώσετε στο ταβάνι με πετονιά. Επίσης αποσυνδέετε πάντα τα φωτιστικά του χριστουγεννιάτικου δέντρου  πριν φύγετε από το σπίτι ή πριν πάτε για ύπνο».

Σχετικά με τα κεριά η Πυροσβεστική αναφέρει προς τους πολίτες:

  • Εάν ανάβουν κεριά στο χώρο τους, πρέπει πάντα να τα τοποθετούν σε σταθερές  βάσεις (όχι πλαστικά ή άλλα εύφλεκτα υλικά), να τα έχουν σε απόσταση από κουρτίνες και ποτέ μην τα αφήνουν αναμμένα όταν φεύγουν.
  • Να τα κρατήσουν μακριά από χώρους που μπορεί να υπάρξει ρεύμα αέρα.
  • Να μην τα τοποθετούν κάτω από ράφια ή άλλες επιφάνειες και να τα αφήσουν  10 cm τουλάχιστον απόσταση μεταξύ δύο κεριών.
  • Ποτέ να μην χρησιμοποιούν αναμμένα κεριά για να διακοσμήσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, και να βεβαιωθούν ότι κάθε αναμμένο κερί στο χώρο είναι τοποθετημένο μακριά από τα κλαδιά του δέντρου.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact