ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Σόιμπλε υπέρ του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών αλλά σε σε παγκόσμιο επίπεδο

Εκφράζει τον σκεπτικισμό του για την μονομερή εισαγωγή του στην Ευρώπη

Ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών «πρέπει να εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη σύνοδο κορυφής των G-20 στην Κίνα. Το θέμα συζητείται χρόνια, αλλά τα κράτη δεν τον καθιερώνουν επειδή φοβούνται τη φυγή κεφαλαίων. Γι’ αυτό και ο Σόιμπλε εκφράζει τον σκεπτικισμό του για την μονομερή εισαγωγή του στην Ευρώπη και τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του σε παγκόσμιο επίπεδο. Πήρε δε την πρωτοβουλία να το προτείνει ο ίδιος κατά τη συνάντηση των 20 υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των τραπεζών των πλέον ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών στην Κίνα, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Αφορμή ήταν η συζήτηση των 20 για μια δίκαιη και ισορροπημένη φορολογική πολιτική καθώς επίσης και για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η πρόταση για παγκόσμια καθιέρωση του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών «ταίριαζε απολύτως στη συζήτηση», και όλοι συμφώνησαν ότι θα ήταν σωστό να φορολογούνται οι οικονομικές συναλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά «κανένας δεν το προσπάθησε μέχρι τώρα», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Γι’ αυτό και έκανε ο ίδιος την πρώτη κρούση ως ένα περαιτέρω βήμα «στην γόνιμη συνεργασία» των G20.

Στην Ευρώπη τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης του εν λόγω φόρου μόνον η Γερμανία και ακόμα εννιά χώρες. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις όμως σέρνονται εδώ και μήνες, χωρίς κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Νόημα θα είχε όμως κατά τους εμπειρογνώμονες μόνον εάν προσχωρούσαν όλες οι σημαντικές οικονομικά χώρες και δη οι G-20.

Σε ένα φορολογικό συμπόσιο πριν τη συνάντηση των G-20, o χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είχε πει επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εάν δεν υπάρξει παγκόσμια προσέγγιση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις μέχρι τώρα προσπάθειες καθιέρωσης του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, μίλησε για «μακρά και γελοία» ιστορία. «Δεν θα έχουμε μεγάλη επιτυχία με το πρόβλημα», είπε. Ο φόρος θα λειτουργούσε σύμφωνα με τις σημερινές ιδέες όπως ο φόρος προστιθέμενης αξίας στις συναλλαγές τραπεζικών και χρηματιστηριακών προϊόντων όπως είναι οι μετοχές και τα παράγωγα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact