ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο Τσίπρας έστειλε την μπάλα πίσω στο γήπεδο της Ευρώπης»

Στο διχασμό στις τάξεις των πιστωτών εστιάζει το «Politico»

«Μετά από εβδομάδες δηλώσεων ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας, ο Τσίπρας την έστειλε πίσω στο γήπεδο της Ευρώπης», αναφέρει το ευρωπαϊκό έντυπο Politico σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα σχετικά με τα αποτελέσματα της χτεσινής Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης. Το κείμενο σχολιάζει πως η χτεσινή συνάντηση των αρχηγών της ευρωζώνης παρήγαγε «άλλη μια καθυστέρηση» παρά τον επείγοντα και δραματικό χαρακτήρα των δηλώσεων Τουσκ κατά τη σύγκληση της Συνόδου. Σύμφωνα με το έντυπο, oι περισσότεροι συμμετέχοντες κατηγόρησαν την Ελλάδα ότι κατέθεσε τις προτάσεις της πολύ αργά, ωστόσο, δεν αποκλείεται η νέα «καθυστέρηση» να οφείλεται στο γεγονός ότι οι πιστωτές είναι διχασμένοι.

Στη συνέχεια, το ίδιο έντυπο, σε άρθρο με τίτλο «Η ΕΕ κρίνει το ”χάσιμο” χρόνου από την Ελλάδα» παραθέτει τις ενστάσεις ορισμένων Ευρωπαίων που συμμετείχαν στις χτεσινές συνεδριάσεις για το «χρόνο και το χρήμα» που έχει σπαταληθεί σε αμέτρητες συνόδους με θέμα την Ελλάδα. Όπως αναφέρει, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γιοργκ Σέλινγκ αμφισβήτησε την αξία των συνεχών άκαρπων συναντήσεων, από τη Ρίγα ως το Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες. «Κάποια στιγμή, θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα πληρώσει για τα ταξίδια μας», δήλωσε. Επιπλέον, μεταφέρει σχόλιο μέλους εθνικής αντιπροσωπείας που δεν κατονομάζει, το οποίο αναρωτιέται για το κατά πόσο ήταν χρήσιμο να έρθουν οι 19 ηγέτες στις Βρυξέλλες για μια άκαρπη Σύνοδο. Τέλος, σημειώνει πως η Λιθουανή Πρόεδρος έγραψε στο Twitter: «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συνεχίζει να κάνει πάρτι αλλά οι λογαριασμοί πρέπει να πληρωθούν από κάποιους άλλους».

Σε επόμενο κείμενο, το Politico εστιάζει στις ελληνικές προτάσεις, οι οποίες όπως λέει φαίνεται ότι κινούνται προς την κατεύθυνση των πιστωτών, τόσο λόγω του ασφυκτικού χρονικού πλαισίου και της έλλειψης ρευστότητας, όσο και λόγω της κοινής γνώμης η οποία στηρίζει την παραμονή στο ευρώ. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, οι διαπραγματεύσεις εστίασαν σε δυο θέματα: τη λιτότητα και την εμπιστοσύνη η οποία επλήγη τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, εξετάζοντας τα πολιτικά κριτήρια με τα οποία έκριναν οι χώρες τις ευρωζώνης τις ελληνικές προτάσεις, αναφέρει πως οι μεγαλύτερες πιέσεις στην Αθήνα προέρχονται από χώρες οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα κάνει αναφορά στην ισπανική κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να υποχωρήσει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, φοβούμενη ότι θα ωφεληθούν οι αριστεροί Podemos. Το άρθρο παραθέτει, επίσης, αρνητική για την Ελλάδα δήλωση της Λιθουανής Προέδρου κατά την αποχώρησή της: «Πολλές χώρες έχουν βιώσει μια δύσκολη οικονομική κρίση και κάναμε τεράστιες προσαρμογές. Τώρα ακούμε συνεχώς ”Δώστε μας περισσότερα χρήματα”. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Είναι θέμα ευθύνης».

Τέλος, σε άρθρο που τιτλοφορείται «το στοίχημα του Τσίπρα», επισημαίνει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά εδώ και μήνες «πολιτική» λύση για την Ελλάδα, αντί των απρόσωπων γραφειοκρατών της τρόικας που θα μπορούσαν να «τραβήξουν τη σκανδάλη» ανά πάσα στιγμή. Η Μέρκελ και ο Ολάντ, αναφέρει, είναι αναγκασμένοι να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη της απόφασης να διώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Ωστόσο, αναλύει πως όσο εξοργισμένη και αν είναι η Ευρώπη με την Αθήνα, οι ηγέτες της φοβούνται τις επιπτώσεις αν την αφήσουν να καταρρεύσει. Μέχρι στιγμής, το ένστικτό του Αλ. Τσίπρα, σχολιάζει ο αρθρογράφος, φαίνεται να επαληθεύεται.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact