ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο Τσίπρας ζήτα περισσότερα προγράμματα δράσης υπέρ της ανάπτυξης στην ΕΕ»

Άρθρο της Deutsche Welle για τη Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Αθήνας

Στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Αθήνας είναι αφιερωμένο ένα από τα κεντρικά άρθρα της  Deutsche Welle. Στο άρθρο αυτό γίνεται εκτενής αναφορά στα όσα ειπώθηκαν από τους ηγέτες των χωρών αλλά και στην προσπάθεια της Αθήνας και του Αλέξη Τσίπρα να σταλεί ένα «μήνυμα» στον ευρωπαϊκό βορρά προκειμένου να υπάρξουν περισσότερες πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης στις χώρες του νότου. Από το άρθρο δεν λείπει και η άποψη του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ολόκληρο το άρθρο έχει ως εξής:

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε περισσότερα προγράμματα δράσης υπέρ της ανάπτυξης στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια μιας «μίνι» συνόδου των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα. Προέτρεψε επίσης τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου να παρουσιάσουν ένα συμπαγές μέτωπο.

Καθώς οι ηγέτες της Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου έφθασαν στην ελληνική πρωτεύουσα για σύντομες συνομιλίες για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες τους για να αντιμετωπίσουν τη μετανάστευση και τη λιτότητα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι έφτασε η ώρα να συγκροτηθούν σε ομάδα για να προωθήσουν το δικό τους πρόγραμμα δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή μας θάλασσα και τα κοινά μας προβλήματα, και η πίστη στο ευρωπαϊκό όραμα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας όταν ξεκίνησαν οι συνομιλίες. «Οι χώρες μας τα τελευταία χρόνια έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την οικονομική κρίση (…) και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ροών».

Η Πορτογαλία δεν βρέχεται από τη Μεσόγειο, όμως η ομάδα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου αναφέρεται περιστασιακά ως «Club Med».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανησυχεί για τις πιθανά δυσανάλογες επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στις χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο οι οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις στην Ευρώπη, όπως η οικονομική στασιμότητα, η άνοδος των ακροδεξιών λαϊκιστικών κομμάτων και το αυξανόμενο αίσθημα ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εάν πολιτικοί της υπόλοιπης Ευρώπης που αντιτίθενται στη μετανάστευση καταφέρουν να εμποδίσουν περισσότερους μετανάστες από το να μετακινηθούν νότια, ή τους αναγκάσουν να επιστρέψουν σε χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία, αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει αφόρητα τις υποδομές, οι οποίες ήδη δοκιμάζονται πέρα από τα όριά τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρότρυνε επίσης τους ευρωπαίους ηγέτες να προωθήσουν περισσότερες πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης, τονίζοντας ότι θα είναι «τεράστιο λάθος να αντιμετωπιστεί η ανάπτυξη ως μια διαδικασία που δημιουργεί ελλείμματα».

Στο μεταξύ, ένας συντηρητικός βουλευτής στη Γερμανία, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, κάλεσε την Αθήνα να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει να εφαρμόσει με το τρίτο μνημόνιο. Ο Βέμπερ προεδρεύει της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε άλλη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών στη Μπρατισλάβα, στη Σλοβακία, την Παρασκευή, οι υπουργοί οικονομικών όλης της ΕΕ ζήτησαν από την Αθήνα να ολοκληρώσει το γρηγορότερο δυνατό 15 μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει, λέγοντας ότι υπήρξε πολύ λίγη πρόοδος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η Ελλάδα χρειάζεται να εφαρμόσει μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων για να λάβει την επόμενη δόση του δανείου που πρόκειται να παραδοθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Προς το παρόν, μόνο δύο μεταρρυθμίσεις έχουν ολοκληρωθεί, αλλά οι ηγέτες της ΕΕ έχουν διαβεβαιώσει ότι αρκούν μερικές εβδομάδες για να ολοκληρωθούν, αν η Αθήνα δεν καθυστερήσει περισσότερο.

Άλλος ένας Γερμανός πολιτικός έκανε δηλώσεις για την συνάντηση των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός οικονομικών της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Ο Σόιμπλε άσκησε κριτική για τη σύνοδο, δηλώνοντας, «Όταν συναντώνται οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων, τις περισσότερες φορές δεν προκύπτει τίποτα έξυπνο από αυτό».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact