ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» του Τραμπ στους Μακρόν, Στράμερ και Ζελένσκι

Ένα «όχι» μεγατόνων, ένα άγριο χαστούκι στη γεωπολιτική σκακιέρα και μια ακόμα ένδειξη πως το σύμπαν δεν περιστρέφεται γύρω από τις επιθυμίες του δυτικού κόσμου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο κατ’ εξοχήν ιθύνων νους του καπιταλιστικού θρόνου των ΗΠΑ, απέρριψε την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν και του Κιρ Στράμερ να συναντηθούν όλοι μαζί στην Ουάσιγκτον με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον τρόπο που μόνο εκείνος ξέρει: με μια μεγαλοπρεπή άρνηση.

Είναι σαφές πως ο Τραμπ δεν θέλει ούτε να μυρίσει τους Βρετανούς και τους Γάλλους, πόσο μάλλον να τους παραχωρήσει έδαφος σε οποιοδήποτε επίπεδο γεωπολιτικού διαλόγου. Για τον Ζελένσκι, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά.

Ολόκληρος ο πλανήτης γνωρίζει την ακριβή στάση του Τραμπ απέναντι στον Ουκρανό πρόεδρο και την πολιτική του: μια σχέση αυστηρά προγραμματισμένη από τον αμερικανικό στρατηγικό σχεδιασμό και χωρίς καμία ανοχή για υπερβολές ή εξαρτήσεις.

Ο Μακρόν, ο Στράμερ και ο Ζελένσκι, λοιπόν, έμειναν να κοιτάζουν απογοητευμένοι τη “πόρτα” που τους κλείστηκε με τέτοιο θράσος. Δεν είναι απλά μια άρνηση, είναι το αποκορύφωμα μιας εποχής που δείχνει να έχει τελειώσει. Η αποικιοκρατική αντίληψη των Αγγλοαμερικανών, αυτή που ήθελε να στέλνει τους άλλους να παρακαλούν για τη θέση τους στο παγκόσμιο τραπέζι, βρίσκεται πλέον σε μια φάση ξεπερασμένης πολιτικής και στρατηγικής.

Όχι μόνο δεν έχουν λόγο στην αμερικανική πρωτεύουσα, αλλά καλούνται να θυμούνται πως τα παλιά μεγαλεία του παρελθόντος έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, όπως ακριβώς και το Σουέζ το 1956. Η αποικιοκρατία, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να την αναβιώσουν, έχει μπει στην «εντατική» και με τη μεγαλύτερη σιγουριά, πλέον, κανείς δεν ακούει τα καμπανάκια της.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact