ΥΓΕΙΑ

Οδηγία: Πόση ώρα επιτρέπεται να κάθεστε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή

Η υπέρβαση του επιτρεπτού χρόνου μπροστά από τις οθόνες των υπολογιστών μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στην όραση καταστρέφοντας μια πολύ σημαντική πρωτεΐνη και σταδιακά να προκαλέσει ξηροφθαλμία.

Η οπτική κόπωση που προκαλείται στα μάτια από την αυξημένη χρήση των οθονών απεδείχθη μετά από αναλύσεις στα δείγματα δακρύων 96 υπαλλήλων γραφείων. Όπως διαπίστωσαν οι Ιάπωνες ερευνητές του Τμήματος Οφθαλμολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κέιο, όσοι ξόδευαν πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη, εμφάνιζαν σημαντικές μεταβολές στο επίπεδο της βλεννίνης MUC5AC, οι οποίες παρατηρούνται και σε όσους πάσχουν από ξηροφθαλμία.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη αποτελεί μέρος της φυσιολογικής βλέννας ή του “φιλμ δακρύων” που ρυθμίζει και διατηρεί τα επίπεδα υγρασίας στο μάτι και που όταν καταστραφεί η αλλοιωθεί έχει ως συνέπεια την μειωμένη παραγωγή δακρύων η οποία εξελίσσεται σε ξηροφθαλμία.

othoni Αυτό το έχετε διαβάσει;
Πώς θα προφυλάξετε τα μάτια σας από όσα προκαλούν οι οθόνες

Σύμφωνα με την επιθεώρηση που δημοσιεύει η «JAMA Ophthalmology» το όριο του χρόνου μπροστά από οθόνες για τον μέσο άνθρωπο είναι οι επτά ώρες.

Οι ερευνητές εξήγησαν πως οι άνθρωποι που ξοδεύουν πολύ χρόνο μπροστά από οθόνες τείνουν να ανοίγουν τα βλέφαρά τους περισσότερο σε σχέση με άλλες δραστηριότητες, ενώ παράλληλα ελαττώνουν σημαντικά το φυσικό, αντανακλαστικό ανοιγοκλείσιμο του ματιού.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους εργαζόμενους και όσους ξοδεύουν πολλές ώρες σε οθόνες να παίρνουν κάποια απλά και εύκολα μέτρα προφύλαξης, όπως να στρέφουν την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους προς τα πάνω και να την κρατούν σε χαμηλότερο από το συνηθισμένο ύψος απέναντι από το βλέμμα τους. Απαραίτητο κρίνεται επίσης το ολιγόλεπτο διάλειμμα μετά από μια ώρα εργασίας ή ανάγνωσης μπροστά σε υπολογιστή αλλά και το να αποφεύγεται η επαφή των ματιών με τον αέρα των κλιματιστικών που επιβαρύνουν το στέγνωμα των ματιών.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact