ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 4 αλλαγές του Εθνικού Σχεδίου Αναγέννησης του Τζιτζικώστα

«Βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις»

Τις τέσσερις βασικές θεσμικές αλλαγές, που προτείνει ως βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Αναγέννησης της χώρας, παρουσίασε από τις Σέρρες ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στην κεντρική ομιλία του χτες το βράδυ, ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε τις αλλαγές αυτές, «που θα υλοποιήσει η ΝΔ ως η επόμενη κυβέρνηση», εφόσον ο ίδιος εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος, ως «βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις».

Οι τέσσερις θεσμικές αλλαγές του Εθνικού Σχεδίου Αναγέννησης, που παρουσίασε ο κ. Τζιτζικώστας είναι:

1. Δίκαιο πολιτικό σύστημα: Περιλαμβάνει άμεση κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών, κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή, συνταγματική πρόβλεψη για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και ανάθεση του ελέγχου του σε ειδικό Σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας, καθώς και θεσμοθέτηση αυστηρού πλαισίου για τον έλεγχο και της χρηματοδότησης και του πολιτικού χρήματος στα κόμματα.

2. Άμεση εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας: Περιλαμβάνει επαναφορά της θεσμικής ισορροπίας και περιορισμό των στρεβλώσεων που δημιουργεί το κυρίαρχο πρωθυπουργικό μοντέλο. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και την άμεση εκλογή του από τους Έλληνες πολίτες. Και επιπλέον κανείς δεν θα μπορεί να παίξει με τους θεσμούς και δεν θα εκβιάζει με τη διακοπή του κοινοβουλευτικού έργου.

3. Σταθερότητα της διακυβέρνησης και βελτίωση του παραγόμενου κυβερνητικού έργου: Με ένα σταθερό εκλογικό σύστημα με κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, που θα μπορεί να αλλάζει μόνο με ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Επίσης με θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού, που δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα οκτώ χρόνια. Με ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή. Με θεσμοθέτηση δύο μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών ενός επί των Εξωτερικών και ενός επί του Προϋπολογισμού. Με πραγματική ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

4. Παρεμβάσεις για τη Δικαιοσύνη και τους Θεσμούς: Περιλαμβάνει ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά και τυποποίηση των διαδικασιών και εισαγωγή μηχανισμών παρακολούθησης της πορείας των δικών, με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας, για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης. Επίσης, περιλαμβάνει αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αλλά και τη δημιουργία του εθνικού συμβουλίου παραγωγικών τάξεων.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact