Οι νεφροί είναι ίσως οι πιο “αδικημένοι” ήρωες του οργανισμού μας. Συχνά τους ξεχνάμε, όμως αυτοί δουλεύουν ασταμάτητα για να καθαρίζουν το σώμα από άχρηστες ουσίες, να ρυθμίζουν τα υγρά, τους ηλεκτρολύτες, αλλά και την αρτηριακή μας πίεση.
Όπως κάθε “μηχανή” που δουλεύει στο κόκκινο, έτσι και τα νεφρά χρειάζονται τα σωστά “καύσιμα”. Αν η διατροφή μας είναι φτωχή, ζορίζονται. Αν όμως τους δώσουμε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, λειτουργούν ρολόι.
Ειδικοί από τη Νεφρολογική Εταιρεία Βόρειου Ιλινόις & Ιντιάνα (ΝΑΝΙ) των ΗΠΑ, μας δίνουν τον χάρτη της σωστής διατροφής για γερά νεφρά.
Τα “καύσιμα” που χρειάζονται τα νεφρά μας
Για να αντέξουν τις πιέσεις και να μην πάθουν ζημιά τα κύτταρά τους, οι νεφροί ζητούν συγκεκριμένα πράγματα:
- Αντιοξειδωτικά: Είναι η άμυνα απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, τα μόρια δηλαδή που προκαλούν φθορές στα κύτταρα. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά ρίχνουν τις φλεγμονές και κρατούν τα νεφρά υγιή.
- Φυτικές ίνες: Βοηθούν έμμεσα αλλά καθοριστικά, καθώς ρυθμίζουν το σάκχαρο και τη χοληστερίνη. Έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος για διαβήτη και υπέρταση, που είναι οι δύο μεγαλύτεροι εχθροί των νεφρών.
- Καλά λιπαρά: Το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και τα ψάρια κάνουν καλό στην καρδιά και τα αγγεία. Και ό,τι είναι καλό για την καρδιά, είναι βάλσαμο και για τα νεφρά.
- Βιταμίνες και μέταλλα: Κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο είναι απαραίτητα. Προσοχή όμως: Αν κάποιος έχει ήδη διαγνωσμένη νεφρική νόσο, η πρόσληψη αυτών των στοιχείων θέλει μέτρο και τη συμβουλή γιατρού.
Οι 9 τροφές – σύμμαχοι
Ποιες είναι όμως οι καλύτερες επιλογές για να βάλουμε στο τραπέζι μας; Οι γιατροί προτείνουν:
1. Λιπαρά ψάρια
Ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί και ο τόνος είναι γεμάτα ωμέγα-3 λιπαρά. Αυτά μειώνουν τις φλεγμονές. Στόχος είναι να τρώμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρι.
2. Φρούτα του δάσους (Μούρα)
Φράουλες, βατόμουρα και μύρτιλα δεν είναι μόνο νόστιμα. Είναι “βόμβες” βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα νεφρικά κύτταρα.
3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Σπανάκι, ρόκα, μαρούλι, σέσκουλα και λάχανο. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C.
*Σημείωση: Όσοι έχουν ήδη πρόβλημα με τα νεφρά, πρέπει να προσέχουν ποια από αυτά επιλέγουν λόγω του καλίου.
4. Κόκκινες πιπεριές
Ίσως η τέλεια τροφή για τα νεφρά. Έχουν λίγο κάλιο (κάτι που θέλουμε), αλλά είναι φουλ σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.
5. Σκόρδο και κρεμμύδι
Πέρα από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα: νοστιμίζουν το φαγητό ώστε να μη χρειάζεται να ρίχνουμε πολύ αλάτι. Και λιγότερο αλάτι σημαίνει πιο ξεκούραστα νεφρά.
6. Μπρόκολο και κουνουπίδι
Δυνατοί σύμμαχοι στην αποτοξίνωση του οργανισμού, γεμάτοι βιταμίνη C και φυτικές ίνες.
7. Μήλα
Το παλιό ρητό “ένα μήλο την ημέρα” ισχύει και εδώ. Ειδικά αν τρώγονται με τη φλούδα, οι φυτικές τους ίνες ρίχνουν τη χοληστερίνη και ρυθμίζουν το σάκχαρο.
8. Ελαιόλαδο
Ο βασιλιάς της μεσογειακής διατροφής. Είναι το πιο υγιεινό λίπος και πρέπει να αντικαθιστά τα ζωικά βούτυρα στο μαγείρεμα.
9. Δημητριακά ολικής άλεσης
Βρώμη, κριθάρι, κινόα. Βοηθούν στην ισορροπία του σακχάρου και δίνουν στον οργανισμό την ενέργεια και τις ίνες που χρειάζεται χωρίς να τον επιβαρύνουν.






















