ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονόμου για διακοπές ρεύματος: «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να μη φτάσουμε εκεί»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε πως «έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα» και ότι «οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε».

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Γιάννης Οικονόμου για την επάρκεια της χώρας σε ενέργεια απορρίπτοντας προς ώρας τις υποχρεωτικές διακοπές ρεύματος.

«Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή», διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση υποχρεωτικών διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά.

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να μη φτάσουμε εκεί. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα, αχαρτογράφητα νερά και σε ότι αφορά τις τιμές και σε ότι αφορά την επάρκεια. Οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε», πρόσθεσε.

Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως εφόσον λειτουργούν οι υφιστάμενες πέντε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και προστεθεί και η καινούργια «Πτολεμαΐδα V» από τον Σεπτέμβριο, αλλά και εφόσον οι τρεις μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών ΗΡΩΝ και Elpedison και οι δύο της ΔΕΗ που έχουν τη δυνατότητα μετατροπής καυσίμου λειτουργήσουν με πετρέλαιο, τότε επιτυγχάνεται η ασφαλής παροχή ηλεκτροδότησης στο σύστημα μεταφοράς.

Επιπροσθέτως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε ο τερματικός σταθμός LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα να είναι διαρκώς φουλαρισμένος προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες σε φυσικό αέριο. Η αποθηκευτική ικανότητα του τερματικού σταθμού LNG αναμένεται να αυξηθεί και με την προσθήκη του δεξαμενόπλοιου που θα χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Μεγαλύτερες εισαγωγές θα γίνουν και μέσω του αγωγού TAP. Σε σχέση με το LNG, βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι στο ενδεχόμενο διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου να υπάρχει η αναγκαία προσφορά, καθώς η παγκόσμια παραγωγή του προϊόντος είναι λιγότερη σε σχέση με τη ζήτηση.

Στη βάση αυτή, η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο βαθμό επικινδυνότητας στην Ευρώπη ως προς την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού στην περίπτωση που ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αποφασίσει να κόψει την παροχή φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια.

Τέλος, να σημειωθεί πως η Ελλάδα με βάση το ευρωπαϊκό σχέδιο επάρκειας αερίου είναι υποχρεωμένη να καλύπτει με εξαγωγές και τις ανάγκες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact